Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Oikeus ja kohtuus johtajien palkitsemisessa

Hyvä työmies on aina palkkansa ansainnut, kuuluu vanha sanonta. Mutta onko hyvä johtaja aina saamansa palkkion ansainnut?

Tätä on tullut pohdiskeltua, kun on seurannut UPM:n ja paperimiesten riitaa kevään aikana. Suuryhtiölle tuntuu raha olevan halpaa, kun oletetaan jokaisen lakkopäivän tekevän noin 3 miljoonan euron loven kassaan. Ottamatta kantaa millään tavalla paperimiesten tai UPM:n näkökantoihin kiistassa, yksi seikka on kuitenkin itseäni kummastuttanut jo vuosia niin UPM:ssä kuin muissakin isoissa puulaakeissa: johtajasopimukset.

Yleisesti ottaen UPM:n kokoluokan yrityksen toimitusjohtajalle voitaneen kyllä maksaa miljoonaluokan peruspalkkaa, ei siinä nokan koputtamista esimerkiksi työn 24/7-luonteen takia. Lisäksi tulevat sovitut tavoitepalkkiot: nekin vielä kait menettelevät, jos tavoitteisiin ylletään.

Mutta se, että toimitusjohtajalle maksetaan vielä lisäeläkettä 100 000€ kuukaudessa. Tässä kohtaa alkaa tavallista veronmaksajaakin jo tutisuttamaan! Lisäeläkkeen UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen lunastaa eläkkeelle jäätyään (pienemmällä veroprosentilla tosin) normaalin valtion eläkkeen lisäksi. Eiköhän tuolle palkalle valtion eläkemaksukin liene aika kohtuullinen elämiseen. Voiko yksi mies olla kaiken tuon palkitsemisen arvoinen ja onko hänen työpanoksensa todella noin sata kertaa arvokkaampaa kuin keskiverto umppilaisen?

Absurdiahan on sekin, mihin Pesonen perheineen ylipäätään ehtii tuollaisia summia käyttämään eläkevuosien aikana?!

Jos UPM osoittaisi yhteiskuntavastuutaan, tuon lisäeläkkeenkin voisi kohdistaa vaikka työterveyden hoitoon.

Mutta tällaisen käytännön suuryhtiöiden hallitukset yhtiökokousten siunaamina toistuvasti mahdollistavat.

Onneksi sopuun nyt vihdoin päästiin eikä laadukkaan ja vapaan suomalaisen lehdistön julkaisut vaarannu ainakaan painopaperin puutteeseen.

Jukka Kaipia

Lappeenranta