Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mielenterveys kuuluu kaikille

Etelä-Saimaa kirjoitti (26.4.2022) psykoterapian ja psykoterapeuttien saatavuudesta Lappeenrannassa.

Psykoterapeuteista on pulaa sekä Lappeenrannassa että muualla maassa. Usein hoitoon pääsyä joutuu odottamaan pitkiäkin aikoja. Etäterapian mahdollisuus saa aikaan sen, että lappeenrantalaiset psykoterapeutit saavat asiakaskyselyitä jopa pääkaupunkiseudulta saakka.

Artikkelissa kerrotaan koronavuosien lisänneen ihmisten ahdistusta ja psykoterapian tarvetta, osansa on varmasti myös Ukrainan sodalla. Syyksi mainitaan myös ihmisten kasvava tietoisuus psykoterapiasta.

Tie terapiaan ei ole todellakaan aina suoraviivainen – varsinkin jos tarvitsee yhteiskunnan tukea terapiakuluihin. Tavallisimmassa tilanteessa asiakkaan pitää ensin hakeutua lääkärin (yleensä psykiatrin) vastaanotolle, joka (yleensä vasta muutaman kuukauden asiakassuhteen jälkeen) voi kirjoittaa B-lausunnon, jolla asiakas voi hakea Kelan korvaamaa terapiaa. Kela pitää yllä listaa asiaankuuluvan pätevyyden omaavista terapeuteista, ja asiakkaan on itse valittava listalta sopiva terapeutti ja otettava häneen yhteyttä.

Jos ja kun asiakas on jaksanut taistella tiensä näin pitkälle, sopii toivoa että hän ei törmää siihen seinään, että mieluisalla terapeutilla ei olekaan mahdollisuuksia ottaa vastaan uusia asiakkaita. Tätä tietä ei siis todellakaan ole tehty helpoksi kulkea. Kuinka monelta loppuvat voimat kesken matkan?

Lyhytterapia ja muut viime aikoina päätään nostaneet matalan kynnyksen mielenterveystyön muodot tuovat helpotusta tilanteeseen, mutta eivät sovi kaikille – varsinkaan pitkäkestoista, syväluotaavaa psykoterapiaa tarvitseville. Eksotessa toimii MTPA-malli, joka on mielenterveys- ja päihdepoliklinikoiden yhdistelmä. Tästä on otettu mallia muuallakin Suomessa. Oikea hoito oikeaan aikaan on paras vaihtoehto kaikissa tilanteissa, ja moni onkin saanut Eksoten MTPA-palveluista joko tarvitsemansa avun suoraan tai ohjeet oikeanlaisen palvelun piiriin hakeutumisesta.

Entä jos julkisten palveluiden piiriin ei syystä tai toisesta pääsekään hakeutumaan? Uuden hyvinvointialueen tärkeä kumppani on kolmas sektori ja sen erilaiset matalan kynnyksen palvelut. Toiveeni uusille aluevaltuutetuille on, että tätä yhteistyötä vahvistetaan – ja että mielenterveyspalveluiden riittävästä rahoituksesta pidetään tiukasti huolta. Tärkeintä mielenterveyden hoidossa on ennaltaehkäisy ja hoidon oikea-aikaisuus.

Saana Kokko

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Lappeenranta