Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Verkon huumekauppa käy myös Lappeenrannassa

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa luettiin tällä viikolla syytteet kolmelle ihmiselle, jotka ovat tilanneet ulkomailta huumeita ja myyneet näitä eteenpäin. Syyttäjä vaatii nuorille ehdotonta vankeutta yli kymmenen syytekohdan listasta. Lisäksi neljättä vastaajaa syytetään avun antamisesta.

Lappeenrannassa vuosina 2020 ja 2021 tapahtuneet rikokset ovat esimerkki siitä, miten huumekauppa nykyään toimii. Lapset olivat tilanneet lähetyksiä salatun Tor-verkon kautta. Tämän jälkeen he olivat myyneet mittavat määrät huumeita eteenpäin niin, että syyttäjän arvion mukaan ovat hyötyneet rikoksista 31 000 euroa.

Viime vuosien myötä on käynyt selväksi, että Tor-verkon pimeitä puolia pitäisi pystyä suitsimaan. Verkon kehitys lähti 1990-luvulla liikkeelle Yhdysvaltain puolustushallinnon rahoittamana. Tehtävä oli luoda anonyymi viestintämenetelmä.

Käräjien huumetapaus osoittaa, että alaikäiselle lappeenrantalaisnuorelle ei ole temppu eikä mikään opetella käyttämään salattua verkkoa. Tämä on hyvä muistutus kaikille aikuisille.

Tämä tavoite saavutettiin. Verkkoliikenne Torissa kulkee vapaaehtoisten reitittimien kautta. Käyttäjän henkilöllisyyttä on käytännössä mahdoton jäljittää, jos käyttäjä osaa verkon perusasiat. Nämä perusasiat saa helposti selville kuka tahansa verkon hakupalveluita käyttänyt.

Suomalainen toimittaja Aarno Malin on vastikään julkaissut kirjan Tor-verkon pimeistä puolista. Huumekauppa käy siellä vilkkaana, ja vielä synkempi todellisuus löytyy lapsipornon levittäjien joukoista. Kirjailija itse on kertonut mielenterveytensä järkkyneen tutkimustyötä tehdessään.

Verkko nousi esiin vastenmielisissä asioissa myös silloin, kun Vastaamon tietovuodon uhrien henkilötietoja kaupiteltiin siellä.

Toisaalta Tor-verkko on tuonut autoritäärisiin valtioihin riippumattoman tiedonvälitysmahdollisuuden. BBC alkoi julkaista jo vuonna 2019 uutisiaan siellä, jotta esimerkiksi Kiinassa olisi mahdollisuus lukea sensuroimattomia uutisia. Ukrainan sodan myötä myös Twitter ja Facebook pyrkivät sivuuttamaan Venäjän rautaisen sensuurin Torin kautta.

Torin osalta on kuitenkin vähintään EU-tasolla välttämätöntä miettiä, mitä sen likasammioille on tehtävissä. Periaatteessa valtioilla on mahdollisuus sulkea alueeltaan ylläpidettäviä sivustoja, mutta vaikutukset ovat lyhytikäisiä.

Käräjien huumetapaus osoittaa, että alaikäiselle lappeenrantalaisnuorelle ei ole temppu eikä mikään opetella käyttämään salattua verkkoa. Tämä on hyvä muistutus kaikille aikuisille. Miten suojelemme lapsia netin karmeimmilta viemäreiltä?