Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Onko meillä varaa menettää hyvin koulutetut suomalaiset hoitajat ulkomaille?

Milloin on oikea aika hoitajien palkankorotuksiin? Tuo kysymys herää taas, kun hoitoala taistelee parempien palkkojen puolesta. Taaskaan ei näytä olevan rahaa palkankorotuksiin. Milloin on? Aina löytyy verukkeita evätä vaatimukset. Vuodesta toiseen toitotetaan, miten tärkeää ja vaativaa työtä hoitajat tekevät. Miten he ovat venyneet koronavuosina "arjen sankareiksi". Sanojen helinää. Miten tuo sankaruus käytännössä palkitaan? Banaani ei riitä palkkioksi. Rahaa löytyy siihen mihin halutaan sijoittaa. Hyvinvointialueiden johtajien ja muiden päättäjien palkkoihin, kokouspalkkioihin, matkakuluihin ja muihin ylimääräisiin korvauksiin riittää rahaa. Näin se arvostus mitataan.

Mieleeni tuli "pirullinen" ajatus. Palkat pysyvät alhaalla, koska ulkomailta tulee halpaa työvoimaa hoitoalallekin. Eri hoitoalan tehtävissä on jo nyt paljon ulkomaalaisia ja hehän tyytyvät meidän palkkoihin, jotka ovat korkeat verrattuna heidän kotimaansa palkkatasoon. Tätähän päättäjät toitottavat, että työperäistä maahanmuuttoa pitää lisätä. Kummastuttaa! Suomeenkin on syntymässä matalapalkka-aloja, joissa on työssä vain ulkomaalaisia. Miksi ei lisätä omaa hoitoalan koulutusta, paranneta palkkatasoa, kehitetä parempaa johtajuutta ja paranneta työhyvinvointia ja työoloja?

Naisvaltainen ala ei ole enää pelkästää kutsumustyöala, vaan palkalla pitää myös elää. Jos suomalainen terveydenhuoltoala halutaan pitää korkeatasoisena, siihen tulee myös panostaa. Korkeatasoiseen ja laadukkaaseen koulutukseen ja sen myötä työn vaatimustasoa vastaavaan palkkaukseen ja arvostukseen. Kyllä se vain niin on, että raha ratkaisee. Onko meillä varaa menettää hyvin koulutetut suomalaiset hoitajat ulkomaille tai he vaihtavat sankoin joukoin muihin ammatteihin? Siinä pähkinä päättäjille purtavaksi!

Vuokko Kupiainen

Lappeenranta