Lukijalta | Vanhemmat, olkaa läsnä lastenne iloissa ja murheissa

Ennen nuorilta kyseltiin äitienpäivän tienoilla: Mitä muistatte lapsuusvuosiltanne? Vastaukset olivat samansuuntaisia. Muistettiin kertoja, kun lapsi oli ollut isänsä kanssa ongella, ja saatuja kaloja katseltiin eväitä syöden. Muistettiin, kun lapsi oli ollut äitinsä kanssa pellolla keräämässä kukkia ja syönyt eväät samalla reissulla. Muistettiin, kun lapsi oli ollut perheen kanssa retkellä ja syönyt kiven päällä istuen eväitä tähtien tuikkiessa.

Ei kukaan muistanut saaneensa rahaa ja ostaneensa sillä jotakin muistiin jäänyttä. Ei ollut huvipuistoreissuja, laivamatkoja tai etelänmatkoja mielessä.

Nyt luemme lehdestä, kuinka poliisi lisää valvontaa viikonloppuisin ja kouluelämä yrittää valvoa.

Monet vanhemmat ovat vihaisia, kun heidän lastaan syytetään kouluväkivallasta tai lapsen kokemasta väkivallasta ja hänen ruumiinsa haukkumisesta.

Herätkää vanhemmat, olkaa lastenne kanssa, kun he ovat pieniä ja myöhemminkin. Olkaa läsnä heidän murheissaan ja iloissaan, ja osallistukaa pienempien kanssa toimimiseen, mikä on pienille lapsille parasta.

Tämä on ihan muuta kuin nyt, kun ollaan eri huoneissa, näpytellen koneita ja tyydytään siihen, kun lapset ovat hiljaa. Tai annetaan rahaa ostoksiin. Onhan tunnettua, että kovasti haluttu tavara ei tuokaan iloa pitkään, kun se on hankittu.

Lapselle on tärkeämpää, että vanhemmat ovat läsnä ja osallistuvat heidän elämäänsä. Näin lapsista tulee kasvaessaan vastuuntuntoisempia ja elämäänsä tyytyväisempiä. Vanhemmat, eikö kannata herätä kunnon kasvatusvastuuseen?

Pertti Mela

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka