Ruokolahdelle ollaan hakemassa uutta kunnanjohtajaa. Elokuussa 2020 virkavaalilla valitun kunnanjohtajan kanssa ei haluttu tehdä sopimusta, joka olisi ollut hyväksyttävissä. Yksipuolinen päätös ehdoista, jotka vietiin valtuustoon, jossa ehtoja entisestään heikennettiin.
Toinen kierros 2021 oli kunnan sanelua. Neuvottelukulttuuri kunnan puolelta oli todella vastenmielinen, ja siihen liittyi viime hetken takinkäännöt. Lopputuloksena irtisanominen marraskuussa, ilman, että uusi valtuusto oli edes nähnyt kunnanjohtajaa. Hallinto-oikeudelle valitukset kunnanjohtajan sekä kolmen valtuutetun toimesta. Demokraattisen vaalin voittajaa ei kunnioitettu.
Hyvin voisi odottaa tulevaan syksyyn, että hallinto-oikeus ratkaisee asian, oliko irtisanominen laiton. Kova kiire tuntuu olevan. Toisaalta, kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydillä.
Ruokolahden ja Imatran johtajien valinnoissa yhteistä: niukka voitto ja hävinneen osapuolen kannattajat ryhtyvät pelaamaan valittua ulos. Vaali pitäisi voittaa niin selvästi, että hävinneen ehdolla olleen kannattajat eivät saisi tulta alleen.
Imatralla valittu sai sentään yrittää. Ruokolahdella tehtiin kaikki voitava, että kunnantalon ovi ei aukene.
Pitkäaikaista kunnanjohtajaa tuskin nytkään saadaan. Vai onko pakastimessa sulatusta vaille valmiina joku, joka varmasti kelpaa kaikille? Kunnanhallituksen puheenjohtajan sanoin, kolmas kerta toden sanoo. Kyllä, jos virkaan pääsyä ei sitten estetä muilla keinoin.
Valtuuston puheenjohtaja on hehkuttanut, että Ruokolahdella tapahtuu paljon positiivisia asioita. Patotien venereitin parantaminen, rantaraitin teko Rasilaan ja ranta- alueen kehittäminen ovat plussaa. Mitään enempää ei ole tiedossa.
Paljon kuntalaisia asuu haja-asutusalueilla, ja heidän asiat ovat yhtä tärkeitä. Töissä käydään edelleen Imatralla ja lähikunnissa, ja sieltä haetaan myös palvelut. Verot maksetaan Ruokolahdelle. Näin on ollut pitkään ja tulee olemaan.
Vesa Kokkonen
kunnanvaltuutettu (sd.)
Ruokolahti