Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kenelle rannat kuuluvat – Rantarakentaminen herättää paljon tunteita kuntapolitiikassa

Imatralla ja Lappeenrannassa haikaillaan vetovoimaisten rantatonttien perään. Niiden uskotaan olevan kovaa valuuttaa, kun maakuntaan pitäisi saada houkuteltua uusia asukkaita.

Lappeenrannassa on puhuttanut Rutolan mökkitontin muuttaminen omakotitontiksi, mistä puhutaan jopa ennakkotapauksena. Seurakuntayhtymä puolestaan on tutkinut, voisiko Piiluvan leirikeskuksen läheisyyteen kaavoittaa pientalotontteja.

Riittävän laadukkaat perheasunnot potentiaalisille muuttajille puuttuvat eritoten Imatralta. Siksi Lempukan ja Hossukan alueelle Saimaan rannalle on hahmoteltu isohkoa omakotialuetta, jota myös vastustetaan äänekkäästi.

Uusimman keskustelunavauksen Imatran kaupunki esitteli tiistaina. Uudessa ”ideakartassa” Siitolanrantaan rakennettaisiin kokonaan uusi asuinkortteli Vuoksi-näkymillä. Kaupungin mukaan ”painetta kaupunkimaisiin, rannan tuntumassa oleviin asumisratkaisuihin on olemassa”.

Rantarakentaminen on yksi eniten tunteita herättävä kuntapolitiikan kiistakysymys, jossa rakentaminen ja virkistyskäyttö asettuvat vastakkain. Vastustajat näkevät herkästi suhmurointia ja epäreiluja kauppoja. Rakentamisen kannattajat puolestaan heiluttelevat hanakasti kateuskorttia, mikä sekin vain lisää vastakkainasettelua.

Kenen ehdoilla kaupunkia pitäisi kehittää: potentiaalisten muuttajien vaiko paikkakunnalla jo asuvien?

Molempien, ja paras ratkaisu on sellainen, jossa kaikki voittavat. Sitä sietää miettiä, kuinka tunne kahden kerroksen – tai alueen – väestä vältetään. Onko kaupunkiin järkevä rakentaa ”rikkaiden alueita” vai olisiko järkevämpää huolehtia esimerkiksi siitä, että uusille alueille tulee sekä omistus- että vuokra-asuntoja?

Etätyön arvioidaan koronan myötä tulleen jäädäkseen, mikä myös tarjoaa kunnille mahdollisuuksia uusien asukkaiden houkuttelussa. Luonnonläheisyys on ehdottomasti ja tutkitusti vetonaula. Ekologinen rakentaminen ja yhteisöllisyys taas ovat trendejä, joita kaupunkisuunnittelussa ei kannata unohtaa. Kaikkien kaupunkilaisten yhteiset ranta- ja virkistysalueet voivatkin olla yksityisiä rantatontteja kovempaa valuuttaa tulevaisuudessa. Kaupunkia kannattaa kehittää pitkäjänteisesti pikavoittojen sijaan.