Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vesitorniravintola olisi kiva, mutta ei Lappeenrannan matkailun kannalta pääasia

Lappeenrannan vesitornin ympärillä käydään taas keskustelua.

Kaupunki toivoo, että tornin ulkopuolelle löytyvän ensi kesäksi kahvilayrittäjä. Tavoitteena on luoda kahvittelupaikka, jonka elämyksen osana enimmillään 10 hengen ryhmä ihmisiä pääsee tutustumaan nostalgisiin – nyt jo rappioromanttisiin – tiloihin ja maisemiin.

Tornin ylätiloissa toimi kahvila vielä 1990-luvulla, ja moni lappeenrantalainen muistaa juoneensa pillimehunsa tai kahvikupposensa vanhan tiskin ääressä.

Yksityisille toimijoille tornista taas ei saa oikein millään niin isoa bisnestä, että kunnostaminen olisi muuta kuin hyväntekeväisyyttä.

Paikalliset yksityishenkilöt yrittivät vuosia saada tornin ympärille kansanliikettä, että kahvio avattaisiin uudelleen. Aiheesta järjestettiin jopa yksitysiä keräyskampanjoita, joilla oli tavoite saada varoja kunnostamiseen.

Merkittävää läpimurtoa ei kuitenkaan ole syntynyt. Kaupungin taannoin teettämän selvityksen mukaan kunnostaminen nykyisten rakennusmääräysten ja esteellisyysvaatimusten mukaisiksi vaatisi vähintään 1,7 miljoonaa euroa. Inflaation ja rakennuskustannusten nousun takia tämän päivän hinta on jo varmasti isompi.

Paikallisille vesitorni on tunteellinen asia juuri sen hienon historian takia. Hankalaksi asian tekee se, että kukaan ei ole järin kiinnostunut tilan kunnostamisesta. Syykin on selvä: kyseessä ei ole julkisten toimijoiden listalla ylhäällä oleva kansalaisten peruspalvelu kuten terveydenhuolto tai opetustoimi. Yksityisille toimijoille tornista taas ei saa oikein millään niin isoa bisnestä, että kunnostaminen olisi muuta kuin hyväntekeväisyyttä.

Toki voi toivoa, että jostain ilmestyisi vaikka mesenaatti tai joku, joka haluaa testamentata rahansa tähän tarkoitukseen. Sillä välin kannattaa varmasti laittaa panokset siihen, että miettii Lappeenrannan matkailun isoa kuvaa. Millä panostuksilla kulmakunnalla saadaan elämää ja matkailijoita? Vaikka rajan takaa tulevat turistit pitää unohtaa, muualta tuleva matkailu on edelleen kaakolle mahdollisuus.

Sataman alueella on jo tapahtumassa kiinnostavia asioita kuten kylpylän herääminen eloon ja Karhusaaren terassiravintola. Molemmat vaativat uskaliaita yrittäjiä ja kaupungin mahdollistamista. Tällä reseptillä saa tapahtumaan isoja asioita jatkossakin.