Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maskisuositus poistuu, korona ei

THL:n yleinen maskisuositus poistuu. THL kertoi asiasta kiirastorstaina.

Päätös oli odotettu. Julkisessa keskustelussa maskien käytön tarvetta on jo kyseenalaistettu, ja monissa maissa suositukset ovat jo poistuneet.

Ennen maskien ilmestymistä arkeen Suomessa käytiin kovaa keskustelua niiden tarpeesta. Kansalaiskeskustelu ajoi terveysviranomaiset ja päättäjät nurkkaan ennen kuin suositukset saatiin aikaan. Kun korona-ajan testamenttia joskus tehdään, maskikeskustelu nousee varmasti esiin.

Joka tapauksessa suomalaiset tottuivat maskeihin nopeasti. Niitä on pidetty myös vastuullisuuden merkkinä. Vaikka maskien käyttö on jo löyhentynyt, esimerkiksi kaupoissa ja muissa julkisissa tiloissa maskit ovat tähän asti olleet valtavirtaa.

Vaikka yleinen suositus nyt poistuu, maskeja suositellaan yhä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille, jotka kokevat koronaoireita tai epäilevät altistuneensa koronalle. Tämäkin on hyvä pitää mielessä.

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Käytännössä näissä paikoissa vastuu ohjeistamisella on edelleen työnantajilla ja Työterveyslaitoksella.

Maskisuositus jää siis historiaan, mutta koronaa ei ole Suomessa kukistettu. Esimerkiksi Etelä-Karjala on koronavirusepidemian leviämisaluetta. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tilannekuvaryhmän viimeisimmän tiedotteen mukaan tartunnat jatkuvat tasaisen korkeina koko alueella.

Lisäksi koronapotilaita on ollut sairaalassa suhteellisen paljon kuluneiden viime viikkojen aikana, vaikka keskussairaalan teho-osastolla on ollut rauhallista.

Maskit ovat auttaneet suomalaisia suojautumaan koronalta ja niille on ollut paikkansa. Jatkossa ihmisten oma vastuu käyttäytymisestään korostuu. THL muistuttaa tiedotteessaan, että koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta.

Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta. Siksi rokotukset on hyvä ottaa.