Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sote-keskustelussa ei tule unohtaa sosiaalityötä

Latokartanon perhesurma pysähdytti ja palautti mieleen kymmenen vuotta sitten tapahtuneen Vilja Eerikan julman murhan. Joulukuussa 2020 Koskelassa teinipojat murhasivat ikätoverinsa raa'asti. Kaikissa näissä surullisissa tapauksissa katse kääntyi lastensuojeluun, sillä uhreina olleet lapset ovat olleet lastensuojelun asiakkaita. Miksi lastensuojelussa ei estetty näitä tapahtumia?

Lastensuojelun sosiaalityöntekijällä on valtava vastuu. On kestämätöntä, että sosiaalityön professionaalisuuden ymmärrys sosiaalitieteiden ulkopuolella on lapsenkengissään verrattuna muihin tieteisiin. Vahvan monimuotoisen professionaalisuuden arvostus on välttämätöntä ajassa, jossa on kasaantunut hyvinvoinnin huolto- ja hoitovelkaa. Keskustelut, joissa sosiaalityöntekijän kelpoisuusvaatimusten keventämistä väläytellään, ovat irrationaalisia. Eihän lääkäreitäkään voi korvata sairaanhoitajilla? Sosiaalityö on oma tieteenalansa. Sosiaalityöntekijän ammatti vaatii maisteritutkinnon kautta saatavan pätevyyden lisäksi työkokemusta, jonka kasvattamiseksi vaaditaan sitouttamista.

Lastensuojelutyötä tehdään annetuissa rakenteissa lakia noudattaen. Laissa on useita epäkohtia, kuten asiakasmäärämitoitus. Lastensuojelussa sosiaalityöntekijällä tulisi olla enintään 25 lasta vastuullaan, jotta työtä voidaan tehdä niin, että lapsi ja hänen kokonaistilanteensa tunnetaan, kun häntä ehditään tavata riittävästi. Tällä on vaikutusta myös työhön sitoutumiseen. Lastensuojelussa työntekijöiden vaihtumisesta kärsii eniten lapsi.

Hyvinvointialueilla on nyt oltava rohkeutta uudistaa rakenteita niin, että ymmärretään sosiaalityön vaikuttavuuden merkitys. Sote-keskustelua ei tule käydä ilman sosiaalityötä. Yhä vaikuttavammaksi kehitettävä ennaltaehkäisy, palveluiden aito joustavuus, moniammatillinen yhteisvastuullinen yhteistyö ja oikeat asiakasmäärät ovat välttämättömiä. Liikaa ei voi korostaa sitä, että ennaltaehkäisevä lastensuojelu kuuluu kaikille lasten ja perheiden kanssa työskenteleville.

Linda Brandt-Ahde

lastensuojelun sosiaalityöntekijä

aluevaltuutettu (kok.)

Lappeenranta