Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Maakunnan kovimman johtajan valinnalla ei voi politikoida

Etelä-Karjalan uuden hyvinvointialueen johtajan paikka on nyt haussa. Kyseessä on uusi työtehtävä.

Sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtajan pesti oli aiemmin kutakuinkin vaikutusvaltaisin paikka, mikä maakunnasta löytyy. Nyt valtion aluehallintouudistus laittaa vastuut vielä uudelle tasolle. Uuden johtajan alle tulee sote-palvelujen lisäksi myös pelastustoimi.

Vastuita siis piisaa, eikä haasteistakaan taida olla pulaa. Väki ikääntyy, vanhuksille tarvitaan hoivaa, korona on aiheuttanut monenlaista hoitovajetta ja kunnat vaativat säästöjä. Ukrainan pakolaisetkin tuovat taas uuden pienen lisänsä koko maakunnan palvelujen tarvitsijoiden palettiin.

Eksoten toimitusjohtaja Timo Saksela jätti tehtävänsä vastikään ja kertoi vaihtavansa yksityiselle puolelle muun muassa työn kovan kuormittavuuden takia.

Kuka tahansa valituksi tuleekin, selvää on, että paikalle tarvitaan kylmäpäinen uudistaja.

Samaan aikaan vastaavia johtajia haetaan lukuisille Suomen sote-alueille. Eksotella on onneksi ollut monin tavoin edelläkävijän maine. Toki isoja korjattaviakin asioita, viimeisimpänä esillä ollut puhelinpalvelu-uudistus.

On ehdottomasti hyvä, että valintatyöryhmä kartoittaa vaihtoehtoja headhunterin kanssa. Todennäköisesti houkuttavuutta lisää, jos kandidaatilla on jotain siteitä alueelle.

Kuka tahansa valituksi tuleekin, selvää on, että paikalle tarvitaan kylmäpäinen uudistaja. Maakunnan kuntajohtajavalinnoista tuttuihin poliittisiin suhmurointeihin ei ole varaa.

Uusi sote-alue ei voi jäädä tallaamaan Eksoten jälkiä. Johtajan pitää alkaa kunnianhimoisesti rakentaa alueen palveluita uudelle tasolle.

Neuvoja on helppo antaa: asiakaslähtöisyys, toiminnan virtaviivaisuus ja tehokkuus, hyvä johtaminen sekä henkilöstön hyvinvointi.

Toteuttamisen kannalta pitää muistaa, että yksi johtaja ei tee ihmeitä. Hänen pitää näyttää selvä suunta ja laittaa asioita tapahtumaan. Olennaista on kuitenkin, että tiimi ympärillä toimii. Tämä koskee etenkin uusia aluevaltuutettuja.

Uudistamista pitää tehdä alueen asukkaan paras mielessä.