Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus VR sekoilee raiteillaan – Valtionyhtiön johdon viestintäsuhmurointi hakee vertaistaan

Venäjään kohdistetut talouspakotteet ovat asettaneet suomalaisyhtiöt vaikeaan asemaan idänkaupassaan. Yhtiön taloudellinen menestys, talouspakotteet ja liiketoiminnan jatkuvuus ovat mahtuneet huonosti samaan vaakakuppiin. Ymmärrettävästi yritykset ovat joutuneet tekemään hankalia päätöksiä.

Valtionyhtiö VR Groupin ylin johto on tällä viikolla antanut kyseenalaisen taidonnäytteen johtamisesta.

Yhtiö lopetti maaliskuun lopulla idän tavaraliikenteen, käynnisti sen muutaman päivän kuluttua uudelleen ja ilmoitti keskiviikkona lopettavansa sen sittenkin. Tapahtumien välissä VR tiedotti toimitusjohtaja Lauri Sipposen irtisanoutuneen, kunnes yhtiö korjasi muutama tunti myöhemmin, että toimitusjohtaja oikeastaan erotettiin – kultaisen kädenpuristuksen kera.

On tavatonta, että valtionyhtiön johto on antanut valheellista tietoa toimitusjohtajan irtisanomisesta. Hallituksen puheenjohtaja Kjell Forsén on vähätellyt yhtiön viestinnän ja johtamisen olleen epäjohdonmukaista viittaamalla julkisuudessa tiedotteen virheeseen kuin inhimilliseen erehdykseen ja yhtiön hallituksen päätökseen ”kaunistella” toimitusjohtajansa irtisanomista. Selittely ei ole parantanut tilannetta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) puhutteli Forsénia, mutta hän on saanut jäädä. Jos yhtiössä on soimattu olleen heikkoa johtamista, niin yhtä lailla kehnoa on tämänhetkinen hallitustyöskentely.

Suomalaisyhtiöt joutuvat tällä hetkellä toimimaan odottamattomassa maailmanpoliittisessa tilanteessa ristiriitaisten vaatimusten keskellä. Vaikeita ratkaisuja on vielä tulossa ja pitääkin tulla. Monet päätökset eivät olisi liiketoiminnan kannalta loogisia normaalioloissa. Paineita on kestettävä ja oltava yhtenäisessä rintamassa. Johdonmukainen johtaminen ja rehellinen, avoin viestintä on erityisesti näinä aikoina ensiarvoisen tärkeää.