Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vastaus aluevaltuutetuille Suihko ja Kauhanen Kaiku 24:n ongelmista

Aluevaltuutetut Toni Suihko (kok.) ja Hilla Kauhanen (kok.) kirjoittivat ES 4.4.22 mielipiteessään Kaiku24-puhelinpalvelusta siihen kohdistuneen kritiikin tähden. Katsomme tarpeelliseksi jatkaa keskustelua muutamilta osin.

Tilannekuvassa olemme monessa samaa mieltä – vain tulkintamme eroaa melkoisesti. Suihko ja Kauhanen toteavat oikein, että Kaiku24 on nostanut esiin sekä terveydenhuollon yksiköiden toimintatapojen epäyhtenäisyyden että Eksoten perusterveydenhuollon resurssipulan.

He toteavat aivan oikein, että entiseen ei ole paluuta. Siinäkin olemme samaa mieltä, että toiminnan arvioinnin ja kehittämisen täytyy perustua faktatietoon, ja että tarvitsemme rohkeutta uudistua ja uudistaa.

Ennen Kaiku24:aa perusterveydenhuollon hoitajaresurssin riittämättömyys oli varsin hyvin viranhaltijoiden tiedossa. Pitkälti sitä lähdettiin Kaiku24:n avulla ratkaisemaankin viranhaltijoiden vastustuksesta huolimatta.

Hoidontarpeen arvioita työkseen tekevät ammattilaiset arvioivat uudistuksen hätiköidyksi. He olivat sen sijaan jo aiemminkin pyytäneet terveysasemien omien hoitajaresurssien lisäämistä. Päättäjät eivät kuitenkaan näin halunneet tehdä. Vaihtoehtoinen ratkaisumalli olisi voitu toteuttaa silloin, ja olisi toteutettavissa myös Kaiku24:sta irtautuessa. Entiseen ei siis tarvitse palata.

Toiminnan arvioinnin ja kehittämisen arvioinnissa olennaista on mitata hoidon laadun kannalta oikeita asioita. Valitettavasti määrälliset mittarit, vaikkapa vastaamisprosentit tai vastaamisnopeus, eivät kerro mitään potilaan ongelman ratkeamisesta tai avun saamisesta. Hänelle on vastattu, mutta hän ei välttämättä ole saanut vastausta.

Kaiku24 jakaa työtehtävät uudelleen ja lisää uusia lenkkejä näennäisesti yksinkertaisiin palvelupolkuihin. Tämä on nähty avoterveydenhuollossa päivittäin Kaiku24:n välittämiä sekalaisia työtehtäviä hoitaessa.

Lääkärien ja hoitohenkilöstön käyttäjäkokemuksien mitätöinti “tuntemuksiksi” on aliarviointia ja kielii arvostuksen puutteesta. Ammattilaiset tietävät tämän työn, ja se on muuttunut monin tavoin pirstaleiseksi, epämielekkääksi ja ennakoimattomaksi. On kyse heidän työnsä hallinnasta. Heitä tulisi kuulla.

Yhteen ääneen voimme todeta, että avoin keskustelu on tärkeää. Kaiku24:n uudelleenarviointi on tässä olennaista.

Uudistuminen on välttämätöntä, samoin digitalisaatio. Usein kuitenkin vanhakin toimii, kun se vain mitoitetaan nykypäivän tarvetta vastaavaksi. Perusterveydenhuollon resursointi yksinkertaisesti on ollut jo pitkään alimitoitettua. Sitä on lisättävä.

Karoliina Rantonen

geriatrian erikoislääkäri, aluevaltuutettu (vihr.)

Marja Estola

Korvatautien erikoislääkäri, aluevaltuutettu (vihr.)

Teemu Drews

kardiologian erikoislääkäri, aluevaltuutettu (vihr.)

Inga Tikkinen

yleislääketieteen erikoislääkäri