Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan kunnat päivittävät valmiussuunnitelmiaan – Niistä pitää viestiä myös kuntalaisille

Venäjän yhä julmempia muotoja saava hyökkäyssota Ukrainaan tuntuu eri tavoin myös Etelä-Karjalassa. Venäjän aloittaman sodan jälkeen alueen kunnat ovat päivittäneet omia valmiussuunnitelmiaan.

Esimerkiksi Lappeenrannan kaupunki on lisännyt henkilöstöresursseja kyberturvallisuuteen ja hybridiuhkien torjutaan. Ne ovat uusia ja ajankohtaisia uhkia, joihin on syytä varautua. Imatra on päivittänyt kriisiviestintäsuunnitelmiaan ja viranomaisyhteistyötään muun muassa puolustusvoimien suuntaan.

Kuntalaiset ovat myös heränneet ja kiinnostuneet muun muassa väestönsuojista. Imatra ja Lappeenranta selvittävät parhaillaan niiden teknistä kuntoa ja varustelutasoa. Kaikki ei ole vielä valmista mahdolliseen kriisitilanteeseen, mutta väestönsuojien varustelukin etenee maaliinsa kaupunkien antamien tietojen mukaan kevään aikana.

Myös valmius pakolaisten ottamiseen Imatralla ja Lappeenrannassa on hyvää luokkaa, vaikka hetkessä suurta joukkoa ei ole helppo majoittaa. Ukrainalaisia on jo saapunut maakuntaan, ja lisää on odotettavissa sodan pitkittyessä.

Itse asiassa taustalla on tehty nopeassa ajassa paljonkin erilaisia asioita, joilla on vahvistettu kuntien valmiuteen ja ihmisten turvallisuuteen liittyviä rutiineita.

Etelä-Karjalan kunnilla on oma melko vähälle julkisuudelle jäänyt EK-turvaksi kutsuttu yhteistyöfoorumi. Kunnat pohtivat siellä yhteistyössä parhaita turvallisuus- ja valmiusratkaisuja ja räätälöivät niitä kuntatasolla sopiviksi katsomillaan tavoilla. Tässä Etelä-Karjalassa on pitkät perinteet.

Ainakin Imatralla ja Lappeenrannassa kuntapäättäjät ovat saaneet päivityksiä valmiustilanteesta. Koska tilanne on poikkeuksellinen, jatkossa on tärkeää viestiä valmiuteen liittyvistä kysymyksistä aktiivisesti myös kuntalaisille.

Oikea tieto luo jo sinällään turvallisuutta. Tietoisuus valmiussuunnitelmista rauhoittaa tilanteesta huolestuneita ja peloissaan olevia ihmisiä.