Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lakot eivät synny hetkessä, mutta yhteiskunnan lakkokestävyys on nyt heikompi kuin vuosikymmeniin

Hoitajat aloittivat perjantaina lakon kuudessa sairaanhoitopiirissä. Lakon taustalla on suuri erimielisyys palkoista. Työntekijät vaativat merkittävää palkankorotusta, kuntatyönantajat puolestaan tarjoavat kutakuinkin yleiskorotusta. Valtakunnansovittelijan sovintoesitys tuntui herättävän hoitajissa lähinnä ärtymystä.

Lakko ei ole hetken ilmiö. Erimielisyyden taustalla on pitkään jatkunut kehitys. Hoitajien palkkataso Suomessa on jäänyt selvästi alemmas kuin vaikkapa Norjassa ja Ruotsissa. Hoitajat ovat lähteneet Suomesta ulkomaille tai vaihtaneet alaa. On syntynyt pula hoitajista.

Korona on rassannut ja koetellut hoitoalan ammattilaisia yli kahden vuoden ajan. Koronan etulinjassa taistelleet hoitajat ovat kertoneet koskettavasti työtaakasta vaikeissa oloissa. Ylitöitä on tehty. Koronapotilaiden hoitaminen on ollut fyysisesti ja henkisesti raskasta.

Hoitajien lakon taustalla on patoutuneita odotuksia ja myös vahva tunne työn arvostuksen puutteesta. Näitä olisi pitänyt pystyä ratkomaan jo ajat sitten. Nyt niitä pyritään setvimään tilanteessa, jossa työntekijöiden odotukset ovat korkealla mutta työnantajien palkanmaksukyky on aiempaa alemmalla tasolla. Korona ja tuoreena Ukrainan sota ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat talouteen heikentävästi. Yhteiskunnan lakkokestävyys on nyt heikko.

Julkisen sektorin rakennemuutoksesta on puhuttu vuosikausia. Vähän on tehty. Myöskään sote-uudistuksen aidoista vaikutuksista julkiseen talouteen ei tiedetä.

Suomessa tarvitaan jatkossakin hyvää terveydenhoitoa, ja sillä on hintansa. Suomessa ei tarvita sitä kaikkea byrokratiaa, joka maahan on syntynyt vuosien ja erilaisten hallintouudistusten seurauksena. On tehty himmeleitä himmeleiden päälle.

Tilaus analyyttiselle julkishallinnon rakenteiden selvittämiselle on suuri. Suomalaiset suovat hoitajille riittävän korvauksen heidän työstään. Säästökohteita löytyy toisaalta. Niiden löytämiseen tarvitaan tahtoa. Lisäksi pitää olla kykyä karsia epäolennaisuuksia.