Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Uutta vauhtia hirvikannan leikkaukseen Kaakkois-Suomessa

Valtakunnan metsien inventoinnin hirvivahinkoja koskevat tulokset ovat huolestuttavia. Kaakkois-Suomessa hirvet ovat vaurioittaneet 18–25 prosenttia varttuneista männyntaimikoista. Korkea hirvivahinkoriski estää lähes kokonaan koivulle uudistamisen ja vaikeuttaa merkittävästi männyn uudistamista. Tämä on ohjannut kuusen istutusta puulajin kannalta liian karuille kasvupaikoille. Sopimattomasta puulajista aiheutuvat suorat kasvutappiot ovat merkittäviä metsänomistajille.

Tämän lisäksi vaikutukset ilmastonmuutoksen torjuntaan ovat merkittäviä. Alempi kasvu merkitsee metsien alempaa ilmakehän hiilensidontaa. Lisäksi kuivempien kasvupaikkojen kuusikot joutuvat ilmaston lämmetessä ensimmäisinä vaikeuksiin ja hyönteistuhojen riski on suuri. Nyt on ehdottoman tärkeää, että metsät pystytään jatkossa kasvattamaan terveinä sekametsinä lisäten lehtipuiden osuutta. Nykyisellä Kaakkois-Suomen hirvikannalla tämä ei ole käytännön metsätaloudessa mahdollista. Metsästäjät ovat tehneet arvokasta työtä ja nyt tarvitaan vain lisää rohkeutta kaatolupien hakuun ja käyttöön.

Luonnonvarakeskuksen tuoreimman hirvikanta-arvion mukaan Kaakkois-Suomen hirvikanta on 3,9–4,2 hirveä tuhatta hehtaaria kohden. Nykyinen hirvikanta on kaukana riistaneuvoston asettamasta kantatavoitteesta 2,7–3,2 hirveä/1000 ha. Tilanteen haasteellisuutta lisää se, että kantatavoitteita ei ole saavutettu sitten 2010-luvun alkupuolen. Muualla itäisen metsä-Suomen alueella hirvikannan tyypillinen taso on noin kolme hirveä tuhannella hehtaarilla. On tärkeää muistaa, että valtaosa maanomistajista on vuokrannut metsästysoikeuden ilman rahallista vastiketta, koska vastikkeena on pidetty hirvieläinten kannanhallintaa. Maanomistajien ja metsästäjien hyvä yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää.

Tulevalla metsästyskaudella merkittävä hirvikannan leikkaus on Kaakkois-Suomessa välttämätöntä. Yleisen kannanleikkauksen lisäksi hirvivahinkojen vähentäminen edellyttää hirvitihentymien huomiointia metsästyksen kohdentamisessa. Kaatolupien käytössä on välttämätöntä hyväksyä periaate, jonka mukaan kaikilla seuroilla ei ole täsmälleen samat kaatolupamäärät/pinta-ala. Oma Riista tarjoaa erinomaisen työkalun hirvitihentymien tunnistamiseen. Verkossa tämä tieto on jatkuvasti kaikkien käytettävissä Luonnonvarakeskuksen ylläpitämällä Riistahavainnot.fi -sivustolla ”lämpökarttojen” muodossa.

Haastamme Kaakkois-Suomen riistahallinnon ja metsästysseurat hirvikannan leikkaukseen metsätalouden kannattavuuden ja metsiemme tulevaisuuden turvaamiseksi sekä liikennevahinkojen vähentämiseksi.

Timo Leskinen

kenttäjohtaja

MTK Metsänomistajat