Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Eletään, kuten nuorille opetamme

Kerran vuodessa saamme eduskuntaan Nuorten parlamentin. Nuoret kokoontuvat omaan täysistuntoon, perehtyvät valiokuntatyöhön ja tapaavat alueensa kansanedustajia. Päivä on antoisa myös meille kansanedustajille. Saamme kuulla nuorten ajatuksia tulevaisuudesta ja poliittisesta päätöksenteosta.

Samaa tärkeää työtä nuorten yhteiskunnallisen aktiivisuuden edistämiseksi tekevät paikalliset nuorisovaltuustot ja lastenparlamentit. Näissä paikoissa usein kuulen, kuinka politiikka näyttäytyy jatkuvana riitelynä. Tämä saa minut niin kansanedustajana kuin valtuutettuna miettimään, että miten me aikuiset saatamme voivotella nuorten huonoa käyttäytymistä, jos oma esimerkkimme on, että mitä tahansa saa sanoa, eikä anteeksi tarvitse pyydellä. Toisen asemaan ei haluta asettua. Kenen etu on riidellä ja luoda hähmäisyyttä, epäluuloa ja sisäistä eripuraa poliittiseen päätöksentekoon, etenkin tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa?

Sen ymmärrän kyllä, että poliittisilla puolueilla on erilaisia tavoitteita ja arvoja. Usein myös puolueiden sisällä on monenlaisia näkemyksiä, jotka keskustelevat keskenään. Niin kuuluukin olla, koska sillä tavoin demokratia toimii. Yhteisymmärrystä hakeva erimielisyys on terveellistä. Sen sijaan esimerkiksi jatkuva venkoileminen ja päätösten veivaaminen edestakaisin on raskasta, hidasta ja samalla erittäin kuormittavaa kaikille.

Tulevaisuudessa meitä odottaa isoja haasteita, mutta myös uusia mahdollisuuksia, jos kykenemme yhteistyöhön. Siirtymä pois fossiilisesta energiasta, liikenteen ja kotitalouksien energian turvaaminen järkevillä lähteillä ja hinnalla, koulutukseen panostaminen sekä reilu työelämä, jossa ei pala loppuun ennen kolmeakymmentä ikävuotta. Nämä ovat kaikki asioita, jotka vaikuttavat eniten juuri nykynuorten elämään ja tulevaisuuteen.

Jokaisella luettelemallani asialla on merkitystä niin Imatralla, Etelä-Karjalassa kuin koko Suomessa. Meidän päättäjien tehtävä kaikkialla on kuunnella nuoria ja elää, kuten heille opetamme: yhteistyöhön ja -ymmärrykseen pyrkien.

Niina Malm

kansanedustaja (sd.)

Imatra