Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Metsäyhtiöiden paperista irtautuminen jatkuu – Etelä-Karjalassa kehitys on ollut käynnissä pitkään

Metsäyhtiö Stora Enso kertoi tiistaina etsivänsä ostajaa neljälle paperitehtaalle. Yksi niistä sijaitsee Suomessa, Kouvolan Anjalassa. Muut myynnissä olevat tehtaat ovat Hylten ja Nymöllan tehtaat Ruotsissa sekä Maxaun tehdas Saksassa.

Uutinen on osa yhtiön pyrkimystä irti paperiliiketoiminnasta – Anjalan tehdas on sille viimeinen paperitehdas Suomessa. Siellä valmistetaan kirja- ja aikakauslehtipaperia sekä muun muassa mainoslehtisissä käytettävää erikoissanomalehtipaperia.

Vaikka myyntiuutinen ei ilahduttanut Kouvolassa, Suomen paperiteollisuudessa on totuttu pahempiinkin moukarointeihin. Lakkautukset ovat olleet arkea jo vuosia.

Anjalan tehdaskin on ollut lakkausveikkailussa mukana jo pitkään.

Toisaalta herää kysymys, onko myynti-ilmoitus askel kohti lopettamista. Löytyykö tehtaalle ostaja? Paperimarkkina on hiipunut jo monta vuotta maailmassa, eivätkä esimerkiksi Ukrainan sodan pakotteet isossa kuvassa muuta tätä kehityssuuntaa. Anjala on ylipäätään tehnyt pienen kohderyhmän tuotteita.

Vaikka ostaja löytyisikin, Stora ei varmaan kaupalla paljon nettoa.

Etelä-Karjalan näkökulmasta voi todeta jälleen, että kaikeksi onneksi täällä kehitys pois paperin tuotannosta on ollut käynnissä jo pitkään. Stora Enson Imatran tehtailla viimeinen paperikone suljettiin jo vuonna 2019 ja keskityttiin kartonkiin. Imatralla on yksi maailman suurimpia kartonkitehtaita, johon yhtiö vastikään investoi 80 miljoonaa.

UPM:n Kaukaan tehtailla tehdään edelleen aikakauslehtipaperia mutta myös esimerkiksi biopolttoaineita. Molemmilla yhtiöillä on maakunnassa myös tutkimustoimintaa.

Metsä Boardin Simpeleen tehdas taas tekee pakkauskartonkia.

Maakunnan on monesti sanottu nojaavan kokonaisuudessa liikaa metsäteollisuuteen. Tämä on totta edelleen. Metsäteollisuuden sisällä kuitenkin rakenneuudistusta on tehty jo vuosia ja varmasti tehdään myös tulevina vuosina.

Maailmantilanne on osoittanut, että ainakaan Venäjän turismin varaan ei tulevaisuuden elinvoimaa voi laskea. Metsäyhtiöillä on iso merkitys jatkossakin.