Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Asiakaslähtöisyyden oltava aluevaltuuston työskentelyn tavoite

Historiallinen ensimmäinen aluevaltuuston kokous on takana ja uuden toiminnan pää avattu. Uudet tavoitteet - johtavatko ne uusiin käytäntöihin ja toimintatapoihin? Vai käykö niin, että muutosten tekeminen jää ainoastaan ylätasolle? Hyväksi keskusteluksi ja hienoiksi termeiksi.

Valtuustossa yli 20 prosenttia on lääkäreitä ja muitakin sote-ammattilaisia on paljon. Kokouksessa ei kuitenkaan juuri puhuttu sosiaali- ja terveydenhuollostamme ja sen kehittämisestä. Tekiköhän live-yhteys tilaisuudesta liian houkuttelevan johtaen politikointiin yksittäisillä ehkä tärkeillä, mutta kokonaisuuden kannalta suhteellisen merkityksettömillä asioilla? Näimmekö episodin Eksoten taipaleelta?

Meidän ei kannata tuudittautua siihen, että Eksotessa olisi alueuudistuksen osalta paljon valmista. Ministeriön vaatimukset ovat vasta tulevan rakennuksen luonnos ja nyt olemme tekemässä rakennuslupahakemusta. Talon rakentaminen ja sen asukkaiden viihtyminen jäävät meille. Eikä pidä unohtaa, että joudumme purkamaan jo tähän asti rakennettua, koska se ei ole osoittautunut tarkoituksenmukaiseksi.

Valinnat merkitsevät aina myös poisvalintoja. Mihin tahansa käytetty aika on poissa toisaalta. Jokainen valtuutettu joutuu priorisoimaan, keskustellako omalle itselle tärkeistä yksityiskohdista vai edistääkö alueuudistuksen asiakaslähtöisiä tavoitteita. On hyvä aina miettiä, monenko potilaan tai asiakkaan sairaudet tulivat hoidettua tai ongelmat ratkaistua kyseisen asian käsittelyn myötä.

Maakuntamme talouden hoidossa katse täytyy aina suunnata tulevaisuuteen. Aiheena se kuitenkin tarjoaa loputtomat mahdollisuudet populistisiin ja pistemäisiin ylösnostoihin. Monesti taitoa osoittaa, että on puuttumatta tällaisiin ja näkee talouden ison kuvan syy- ja seuraussuhteineen sekä rahavirtoineen. Nettorahaa ei ole tulossa mistään lisää, vaan meidän on saatava samalla rahalla enemmän.

Torstain kokouksessa me sote-ammattilaiset olimme yleisöä, mutta niin ei voi jatkossa olla. Kabineteista valtuustoryhmiin, kokouksiimme ja kansan pariin. Me ymmärrämme asian ja meillä tulisi olla valmius operatiivisuuteen, mutta olemmeko valmiita siihen? Valtuutettujen kahtia jakautuneisuutta tulee kuitenkin välttää, jotta aluevaltuusto voi toimia sote-asioiden keskustelufoorumina.

Olemme tilanteessa, jossa jatkamme vanhaa tai uudistamme järjestelmää äänestäjien ja sote-ammattilaisten ääntä kuullen. Voi myös olla, että nykymenolla olemme menossa kohti maakuntaliitoksia. Mikäli näin on, siihen kannattaa alkaa varautua tai sitten pontevasti tehdä muutoksia, joilla luodaan oikeasti uutta ja tarkoituksenmukaista. Vielä ei ole menetetty mitään.

Muutos vaatii myös muutoksen muutosta. Positiivista on, että Eksoten katolla on paistanut muutoskyltti koko ajan. Haluttua ei ole tavoitettu, mutta nyt siihen on uudet mahdollisuudet. Uudistuminen vaatii tilaa ja sen myötä vanha etsii itselleen uuden foorumin tai kuolee pois.

Nyt tarvitaan teidän kansalaisten luomaa painetta oikeanlaisten muutosten tekoon keskustelujen sijaan.

Timo Salmisaari

aluevaltuutettu (kesk.)

Ruokolahti