Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keilatalon ja Platanin talon kokonaisuus säästettävä

Valtakatu on nimensä mukaisesti vallan käytön katu. Se kertoo lappeenrantalaisille niin hyvästä kuin vähemmän hyvästä kaupunkisuunnittelusta.

Kun lähtee kävelylenkille kadun alkupäästä, kokee Toivokodin kohdalla miellyttävän yllätyksen. Kun äskettäin sen vanha siipi purettiin uudisrakentamisen yhteydessä, avautui meille aikaikkuna, joka paljastaa historian kerroksellisuuden.

Puretun osan tilalle saimme puistikon huvimajoineen. Sen reunoilta silmä löytää funkkistalon, päädyn Toivokodista, Lyseon tiilirakennuksen ja Snellmanin koulukeskuksen upeat puutalot. Taustalle piirtyy vielä puiston takaa oma punatiilikirkkomme. Mikä levonhetki silmälle.

Valtakadun toista päätä on Keilatalon kulmilla uhkaamassa muistisairaus. Jos kaupunkinäkymästä poistetaan historiallisia kerroksia, on se samaa, kuin ihmisaivoista poistettaisiin osa muistia.

Keilatalo, Platanin talo ja puistikko niiden välissä muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Vanhan teatterin tontille Valtakadun varteen noussut massiivinen kivimuuri on varoittava esimerkki siitä, mikä saattaa uhata koko korttelia, johon Keilatalokin kuuluu.

Siitä esimerkkinä on rakenteilla olevan kerrostalon takapihalle nousemassa ahdistava sumppu, jollaisia emme halua lisää kaupunkiimme.

Kaavoittaja, pidä pintasi. Keilatalolle ei lisää rakennusoikeutta ja Platanin talo arvoiseensa kuntoon muistuttamaan kestävästä puurakentamisesta.

Talojen välinen puistikko säilyköön kokonaisena viherkeitaana ja olkoon muistomerkkinä siitä, että puutkin kertovat historiaa ajasta, jolloin meitä nykyisiä kaupunkilaisia ei vielä edes ollut.

Timo Mattila

Lappeenranta