Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ainut keino tällä hetkellä lisätä hoitajia on palkkojen nosto

Olen työskennellyt sairaanhoitajana kohta 15 vuotta. Työnantajani arvostaa ammattitaitoani ja koen ammattiylpeyttä hoitaessani potilaita. Samaan aikaan olen myös lopen kyllästynyt epäkohtiin ja hakenut viimeiset kaksi vuotta aktiivisesti pakotietä hoitajan kliinisestä työstä sekä kolmivuorotyöstä.

Hoitajan työ on henkisesti rankkaa. Erilaiset ihmiskohtalot jäävät pyörimään mieleen ja tulevat uniin. Omaiset ja heidän vaatimukset ylittävät välillä ymmärryksen. Hoitaja kohtaa verbaalista ja fyysistä väkivaltaa, ja jokainen tilanne arpeuttaa hoitajaa entisestään.

Hoitajan työ on fyysistä, eikä ergonomia ole aina parasta mahdollista, kun nosteltavat ja käänneltävät taakat voivat olla isoja.

Hoitaja vaihtaa tarvittaessa suunnitelmiaan hetkessä: iltavuoro vaihtuu illaksi ja yövuoroksi, ja sitten onkin oltu jo 18 tuntia töissä nukkumatta.

Opiskelin vast'ikään ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Ryhmässämme oli insinöörejä, merkonomeja ja sairaanhoitajia. Hieman ennen koronan totaalista leviämistä olimme tekemässä ryhmätyötä, ja insinööriopiskelijakaverini mietti, mihin rahansa sijottaisi.Hän kertoi tienaavansa yksityisellä sektorilla 6 500 €/kk. Kerroin, että meillä on työehtosopimukset katkolla ja että lähdemme taistelemaan paremmista palkoista. Peruspalkkani tuolloin oli 2 500 €/kk. Hän ihmetteli, että mitä hittoa, taas taistelette? Kysyin, että miten niin taas?

Kyysyin, kuinka monesta ihmishengestä insinööri on vastuussa työpäivänsä aikana? Siis kirjaimellisesti ihmishengestä? Sen jälkeen hän ymmärsi pointtini. Minun tekemäni päätökset saattavat pahimmillaan maksaa ihmishengen.

Terveydenhuolto ei ole tuottavaa toimintaa. Tai ainakin tällaisen kuvan meille yhteiskunta ja sen päätöksenteko tällä hetkellä antaa. Ei ole tuottavaa ennaltaehkäistä sairauksia, hoitaa jo olemassa olevia sairauksia, pelastaa ihmistä kuolemalta. Vai olisiko se sittenkin ihan elämisen perusedellytys?

Turussa on äskettäin tehty järkyttäviä poliittisia päätöksiä. Siellä on hankittu työvoimaa ulkomailta, vaikka samalla summalla olisi voitu nostaa hoitoalan palkkoja ja alan vetovoimaa. Ymmärrän sen, että tarvitsemme jatkossa lisää työvoimaa ulkomailta, mutta mikään hätäratkaisu se ei ole. Osaaminen ja kielitaito tulee kuitenkin varmistaa, eivätkä ne tule hetkessä.

Koronapandemia ja sen tuomat "kiitokset" ovat ihan oma lukunsa. Valitettavasti konkretia puuttuu kokonaan. Korona ei ole loppu, mutta hoitajat alkavat olla.

Ainut keino tällä hetkellä lisätä hoitajia on palkkojen nosto. Palkat laahaavat perässä. Tämän hetken kustannusnousun vaikutuksista puhumattakaan.

Etelä-Karjalan aluevaltuusto aloitti toimintansa 24.3. Toivon ensimmäisen valtuuston rakentavan upean pohjan työssäjaksamisen tueksi. Eksote on ollut edelläkävijä monessa. Nyt on hyvinvointialueen vuoro ottaa haltuun myös työntekijöiden hyvinvointi.

Toivon kaikille hoitotyötä tekeville ammattiryhmää katsomatta voimia taistoon. Haluamme todella muutosta tilanteeseen.

Emmi Kuorttinen

aluevaltuutettu (1. varasija), sairaanhoitaja

Lappeenranta