Yhteisöllisyyden voimasta saatiin toiveikas esimerkki Imatralla, kun joukko paikallisia päätti puuttua jo vuosia liikekeskus Mansikkapaikassa jatkuneeseen häiriköintiin.
Entinen nuorisotyöntekijä Tea Usvasuo ryhtyi toimimaan heti, kun Etelä-Saimaa kertoi pizzeriayrittäjien Cengiz ja Dilek Gezerin ahdingosta. Nuorisoporukat ovat häiriköineet pariskunnan ravintolassa jo neljä vuotta: paikkojen sotkeminen, näpistely ja riehuminen kärjistyi hiljattain jopa fyysiseksi väkivallaksi. Gezerin mukaan tekijät ovat noin 13–17-vuotiaita poikia. Yrittäjien tavoin monet ihmettelevät, miksi kukaan ei ole saanut häiriköijiä kuriin. Ensimmäisenä herää kysymys, tietävätkö vanhemmat mitä heidän lapsensa tekevät. Jos tietävät, miksi he eivät puutu.
Sunnuntaina joukko paikallisia kokoontui ravintolaan Usvasuon johdolla ja päätti alkaa ”partioida” pizzeriassa luodakseen turvaa. Monilla on vielä mielessä se, kuinka kolme nuorta pahoinpiteli bussikuskin joulukuussa Imatrankoskella.
Mansikkapaikan omistaja Pontos Group lupasi lisätä vartiointia liikekeskuksessa. Kiinteistösijoituspäällikkö Kati Rikala toivoo kaupunkia mukaan miettimään, kuinka nuorisolle saataisiin paikkoja, jotta heidän ei tarvitsisi maleksia liiketilojen käytävillä ja kaduilla. Myös nuoria pitää kuunnella. Millaista on heidän mielestään mielekäs vapaa-aika? Mitkä ovat hyviä keinoja estää ilkivalta?
Järkyttävät tapahtumat herättävät onneksi auttamisenhalun. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on synnyttänyt suorastaan auttamisvyöryn. Moni on Etelä-Karjalassakin osallistunut mielenilmauksiin, keräyksiin ja jopa avannut kotinsa pakolaisille. Tämä on hyvä muistutus siitä, että jokainen voi tehdä jotain ongelmien ratkaisemiseksi ja yhdessä saadaan ihmeitäkin aikaan. Välinpitämättömyys on pahinta.
mari.markkanen@esaimaa.fi