Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ukrainan kriisi siirsi huomion pois koronasta, mutta pandemian kanssa riittää vielä tekemistä

Ukrainan kriisi on varjostanut mediaa jo useamman viikon. Samalla koronan saama mediatila on pienentynyt merkittävästi, kenties turhankin paljon.

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä lausui tiistaina, että etätyö- ja maskisuosituksia jatketaan huhtikuun loppuun asti. Sairaaloissa riittää edelleen koronapotilaita, ja nyt myös hoitohenkilökuntaa sairastuu koronaan enemmän kuin aikaisemmin.

Vielä pari viikkoa sitten näytti siltä, että Etelä-Karjalan etätyösuositus päättyisi maaliskuun lopussa. Nyt suositus jatkuu kuukaudella, ellei koronatilanne selkeästi parane lähiviikkoina.

Koronan kanssa on opeteltu elämään kaksi vuotta. Esimerkiksi koronapotilaiden hoitojaksot ovat lyhentyneet myös Etelä-Karjalassa, ja rokotukset ovat suojanneet monia ainakin pahimmilta tautimuodoilta.

Pandemia ei kuitenkaan ole vielä täysin ohi, ja siksi vanhoista keinoista kannattaa pitää kiinni vielä tovi.

Esimerkiksi flunssaoireiden iskiessä jokaisen kannattaa edelleen vältellä kanssakulkijoita ja käyttää maskeja ruuhkaisissa tiloissa. Näin tartuntamääriä voidaan yrittää hillitä edes sen verran, ettei hoitohenkilökunta sairastuisi yhtä aikaa ja potilaat saisivat tarvittavan hoidon.

Toki mieltä synkentää Ukrainan tilanne, eikä voimia välttämättä riitä koronasta murehtimiseen.

Nykyisessä maailmantilanteessa lieneekin viisainta, ettei murehdi liikaa pandemiaa. Kukin tekee sen, minkä pystyy ja jaksaa koronatilanteen parantamiseksi.

Lisäksi on jatkettava valtakunnallista keskustelua siitä, miten tuleviin pandemioihin ja muihin kriiseihin kannattaa varautua Suomessa. Ainakin sote-alan henkilöstön riittävyys pitää taata tulevaisuudessa.

Työnantajien kanssa tiukkoja palkkaneuvotteluita käyneet hoitajajärjestöt antoivat viime viikolla lakkovaroituksen, joka koskisi noin 40 000 hoitajaa huhtikuussa eri puolilla Suomea. Järjestöt ovat tyytymättömiä alan palkkaukseen.

Kun Ukrainan kriisin aiheuttama pahin shokki alkaa hellittää, katse kääntyy väkisinkin hoitajien työoloihin ja palkkoihin. Ilman osaavia työntekijöitä tulevista kriiseistäkään ei selvitä.