Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vipuvoimaa yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä

Maailma ympärillämme on muuttunut, osin pysyvästi. Julkisen talouden kestävyysvaje ja pandemia muuttavat hyvinvointiyhteiskuntaamme. Ukrainassa käytävä sota kasvattaa maariskiämme, joka puolestaan vaikuttaa Suomeen kohdistuviin investointeihin sekä osaamisen veto- ja pitovoimaan.

Jokainen investointi on kansallisesti työvoitto, joista maakunnissa ja kaupungeissa käydään paikoin tiukkaa taistelua. EU:n koheesiorahoituksen jakautuminen eri puolille Suomea ja korkeakoulupoliittiset muutokset aiheuttavat yhä repivämpiä mediaotsikoita niiden alueellisen elinvoiman ja toimintaedellytysten merkityksen takia.

Etelä-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä on tehtävää kansallisessa, saatikka kansainvälisessä vetovoimassa, joka varmistaisi maailman rahavarojen kanavoitumisen eduksemme. On selvää, että julkinen raha voi parhaimmillaankin vain ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntamme perustoimintoja. Yksityisen rahoituksen rooli onkin aivan ratkaiseva.

Maakuntiamme yhdistää tarve lisätä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) määrää, laatua ja vaikuttavuutta. Tarvitsemme kasvuun suuntautuneita työpaikkoja ja yhä korkeammin koulutettua työvoimaa.

Meidän tulee kyetä auttamaan suuria yrityksiä kehittymään entistä kirkkaimmiksi alueidemme lippulaivoiksi ja PK-yrityksiämme kasvamaan uusiksi kansainvälisiksi menestystarinoiksi. Samalla meidän tulee varmistaa, että alueillemme kehittyy aito osaamisperustainen mikroyrittäjyyden ekosysteemi, joka on kokoaan suurempi toimija, ajattelee rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

Jokainen maakunta kamppailee näiden elinvoimaan ja osaamiseen liittyvien ongelmien parissa, ja kilpailu rajallisista resursseista vain kasvaa. Vaikka yksin voi joskus päästä nopeastikin eteenpäin, yhteistyöllä pääsee aina pidemmälle. Yhdessä tekemisen merkitys vain korostuu muuttuneessa maailmantilanteessa. Kaverin menestys ei ole minulta pois, vaan merkki paremmasta huomisesta meille molemmille.

Etelä-Karjalan ja Päijät-Hämeen tiiviimmälle yhteistyölle ja yhteiselle edunvalvonnalle on paikkansa. Kaakkois-Suomen ja Hämeen vaalipiirin voimat yhdistämällä kansallinen painoarvo on jo merkittävä, enemmän kuin esimerkiksi Pirkanmaalla. Vajaan 20 000 ihmisen korkeakouluyhteisö, LUT-korkeakoulut, toimii maakuntiemme keskuskaupungeissa. Edellytykset paremman huomisen rakentamiselle on käsissämme.

Turo Kilpeläinen

rehtori, LAB-ammattikorkeakoulu

Juha-Matti Saksa

rehtori, LUT-yliopisto

Satu Sikanen

maakuntajohtaja, Etelä-Karjala

Niina Pautola-Mol

maakuntajohtaja, Päijät-Häme