Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Unohdetaan itsekkyys ja keskitytään olennaiseen

Maatamme ahdistaa tällä hetkellä muutama tulonjaon epäoikeudenmukaisuuteen liittyvä ongelma, joita ovat jouduttaneet koronapandemia ja Ukrainan sota. Niille ei rakenteellisen jäykkyyden vallitessa näytä voitavan mitään.

Yksi on omavaraisen maataloustuotannon huono tila, jota ei hallituksen kaavailema 300 miljoonan avustus vielä miksikään muuta. Vapaakauppa ja maailmankaupan säännöt ovat johtaneet siihen, että oma elintarviketuotantomme ei ole pystynyt kilpailemaan tuontituotteitteiden kanssa. Ulkomaankaupassa on sota aiheuttanut häiriötä. Lannoitteista tulee pulaa, tuotantokustannukset nousevat ja elintarvikepula uhkaa.

Markkinamekanismin sääntöjen pitäisi jotenkin muuttua niin, että omien peltojemme viljely ja kalastus omista vesistöistämme olisi itsenäiselle ammatinharjoittajalle kaikissa olosuhteissa mahdollista ja kannattavaa ilman valtion tukimiljoonia.

Toinen akuutti asia on hoitajapula. Korona-ajan uhrautuvan ja uuvuttavan poikkeusajan jälkeen hoitohenkilöstö on alkanut hakeutua paremmin arvostettuihin töihin tai poistua kokonaan työmarkkinoilta. Korvaavaa työvoimaa ei ole saatavilla vallitsevassa asenneilmapiirissä.

Hätä on jo täällä. Hädässä turvaudutaan yhteishenkeen ja hädänalaisten auttamiseen. Unohdetaan itsekkyys ja keskitetään kansakunnan voimavarat olennaiseen. Olennaista eivät ole osuuskauppojen liikevoitot, eivät sisäliikuntahallit, eikä selluloosatehtaan monitorointisalien istuinmukavuus.

Niilo Isomäki

Lappeenranta