Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Pää kylmänä Venäjän hybridivaikuttamisen keskellä – Myös Etelä-Saimaa julkaisee tietoa venäjäksi

Sodassa ensimmäinen uhri on aina totuus. Tämä sananlasku tuli toteen Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa.

Vaikka vapaa journalismi ei ollut Venäjällä aiemminkaan mahdollista, nyt lakkautettiin viimeiset kutakuinkin riippumattomat radio- ja tv-kanavat. Lisäksi laki "väärän tiedon" julkaisemisesta antaa mahdollisuuden tuomita ihmisiä siitä, että nämä vähänkin kritisoivat valtiota.

Venäjällä rohkeimmat ovat uskaltaneet uhmata Putinin määräyksiä. Näkyvin esimerkki oli valtiollisen tv-kanavan toimittaja, joka näytti suorassa lähetyksessä sodanvastaista kylttiä.

Erilaiset soraäänet johtivat jo Putinin raivokkaaseen televisiopuheeseen, jossa hän yltyi fasistisiin sanakäänteisiin. Venäjän kansa kuulemma erottaa todelliset patriootit saastasta ja pettureista: "Venäjä sylkee heidät ulos kuin suuhun lentäneen kärpäsen".

Kuluneella viikolla Venäjän informaatiosodankäynnistä nähtiin näkyviä merkkejä myös Suomessa. Venäjän suurlähetystö alkoi pyytää venäläisväestöltä ilmiantoja heihin kohdistuvista loukkauksista ja syrjinnästä. Vastaava pyyntö oli esitetty hiukan aiemmin Ruotsissa.

Logiikka pyynnön taustalla on tuttu. Venäjä pyrkii etsimään muualla asuviin venäläisiin kohdistuvia epäkohtia, joita pystyy käyttämään omassa propagandassaan ja päätöstensä tukena. Maa kun on luvannut puolustaa omia kansalaisiaan kaikkialla.

Suomen venäläiset eivät innostuneet suurlähetystön kampanjasta. Moni ilmoitti, ettei tarvitse suojelua.

Kun diktatuurinen valtio hakee jalansijaa, asetelma muuttuu tiedonvälityksen kannalta kummalliseksi. Suomessa keskustelun niin Natosta kuin rasismista pitää olla avointa. Samaan aikaan Venäjä etsii tapoja käyttää sitä hyväkseen omassa propagandassaan.

Kaikesta huolimatta Suomessa kannattaa pitää kiinni omista, yhteiskuntaamme kannattelevista arvoista kuten avoimuudesta ja vapaasta journalismista.

Jotta totuus olisi edelleen myös venäjänkielisen maailman saavutettavissa, Etelä-Saimaa kantaa kortensa kekoon julkaisemalla verkossa maksuttomana artikkelin hybridivaikuttamisesta. Venäjänkielistä sisältöä Suomessa voi lukea myös esimerkiksi Ylen ja Helsingin Sanomien sivuilta.