Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut kuntoon

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alussa. Sote-uudistuksen toimeenpanossa erityinen huomio on suunnattava lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Mielenterveyspalveluiden riittävyys ja laatu on varmistettava jokaisella hyvinvointialueella.

Tällä hetkellä lasten ja nuorten mielenterveyspalvelut ovat riittämättömät ja pirstaleiset eikä huomattava osa mielenterveyden häiriöistä kärsivistä lapsista ja nuorista saa tarvitsemaansa hoitoa. Palvelujen yhteensovittaminen perus- ja erikoisterveydenhuollon välillä sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden kesken toimii heikosti. Peruspalveluissa ei saa riittävää apua ja erikoissairaanhoito on pahoin ruuhkautunut. Korona-aika ja maailmanpoliittinen kriisi on entisestään lisännyt lasten ja nuorten mielenterveyden tuen ja avun tarvetta sekä palveluvelkaa.

Mielenterveystyön perustason voimavarojen tulee olla riittävät. Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita on lisättävä, jotta lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada nopeasti ja joustavasti apua ja hoitoa. Esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten oppilas- ja opiskelijahuoltopalvelujen asianmukaiset resurssit on varmistettava.

Mielenterveyden pienistä pulmista voi kasvaa ajan kanssa suuria ongelmia, kun lapsi tai nuori ei saa riittävää apua ajoissa. Tämän seurauksena painopiste siirtyy erikoissairaanhoitoon, joka ei selviydy suuresta potilasmäärästä. Kun lapset ja nuoret jäävät vaille riittäviä mielenterveyspalveluita, joudutaan monissa tilanteissa turvautumaan lastensuojeluun, vaikka tilanne olisi ollut hoidettavissa riittävillä terveydenhuollon palveluilla.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu sote-uudistuksen jälkeen sekä hyvinvointialueen että kunnan tehtäviin. Niiden on tehtävä tiivistä yhteistyötä. Järjestöjen työllä on tärkeä merkitys mielenterveyden edistämisessä ja tukemisessa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki edellyttää, että hyvinvointialue ja kunta tukevat järjestöjen toimintaedellytyksiä.

Mielenterveyteen liittyvien näkökohtien on oltava keskeisellä sijalla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen painottuu vahvasti fyysisen terveyden edistämiseen mielenterveyden jäädessä sivurooliin. On muistettava, että mielenterveyden häiriöt vaikuttavat myös fyysiseen terveyteen.

Christa Carpelan

toiminnanjohtaja

MLL:n Kaakkois-Suomen piiri ry