Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Luonnonrauhaa ja muutakin rauhaa

Mökillä on silloin tällöin mukava käydä rentoutumassa viikonloppuisin sekä lomien aikana. Aina se ei kuitenkaan ole niin auvoista kuin luulisi. Mökin sisätiloihin saattaa tupsahtaa kutsumattomia vieraita, mikä ei ole ihme – luonnon keskellä kun ollaan.

Huomasin tässä erään kerran varsin vilkkaan muurahaiskolonnan vipeltävän pitkin tiskipöydän reunaa. Niillä oli arvatenkin jotain mielessä ja pianhan se selvisikin. Pöydällä oleva pullapitkoni oli miehitetty. Pussinsulkija oli ilmeisesti liian löyhästi kiinnitetty ja antoi tuolle miniarmeijalle mahdollisuuden marssia sisään. Pussissa kävi kova kuhina ja minua suututti! Lähinnä se, ettei mökiltä noin vain lähdetä hakemaan uutta pullapitkoa kahvin kaveriksi. En antanut asian kuitenkaan lannistaa itseäni, vaan varistelin pitkosta enimmät mauriaiset pois. Pitko ei onneksi ollut pilalla makunsa puolesta. Maistelin siitä muutaman siivun kahvin kera ja opin, että seuraavalla kerralla en kata noutopöytää mauriaisille, vaan vahingosta viisastuneena laitan pitkon jääkaappiin.

Eräällä toisella kertaa tuo minikokoinen armeija yllätti meidät täysin. Olimme jälleen mökillä ja kävimme nukkumaan hyvillä mielin päivän askareitten uuvuttamina. Nukkumisesta ei kuitenkaan tullut mitään, koska pedissä tuntui olevan muutakin liikehdintää kuin omat varpaat. Pianhan se sitten selvisi, kun valot laitettiin päälle. Muurahaiset olivat valinneet kulkureitikseen oletettavasti kaikkein lyhimmän reitin kohteeseensa ja se reitti tietysti kulki meidän patjoja pitkin. Mikä neuvoksi? Oli jo syyspimeää eikä iltamyöhällä ollut asialle mitään tehtävissä. Siinä kävi sitten niin, että jouduimme nöyryyttävästi taipumaan tuolle miniarmeijalle ja siirryimme suosiolla lattialle nukkumaan. Seuraavana aamuna kartoitimme pikimmiten muurahaisten reitin ja häpeäksemme jouduimme käyttämään kemiallisia aseita (sirotetta) estääksemme seuraavan invaasion.

Välienselvittelyt ovat toistaiseksi ohi ja mökillä vallitsee rauha muurahaisyhdyskunnan ja ihmisten välillä. Kun opimme ymmärtämään eläinten käyttäytymistä, voimme ennakoida myös tulevia tapahtumia.

Mutta miten opimme ymmärtämään Vladimir Putinin aivoituksia? Hänen on täytynyt saada aikamoinen aivopieru, kun yllättäen hyökkää Ukrainaan. Onko tilanne vielä jollain tavalla korjattavissa ennen kuin se pahenee ja laajenee entisestään? Melko mahdotonta sanoa tai ehkäpä ei sittenkään. On yksi vaihtoehto: Herätetään henkiin vanha kunnon hippiliike. Solutetaan Venäjälle hippiyhteisö, joka jossain vaiheessa saa Putinin aatteensa pauloihin. Ja hokkus pokkus pian meillä onkin uusi Putin, joka ylistää pehmeitä arvoja. Maalailen mieleni sopukoissa jo visiota uutisklipistä, jossa Putin istuu valkoisen ratsun selässä marisätkä suunpielessä, kukkaseppele päässä ja yläkroppa paljaana. Hän julistaa englanniksi (sen verran hän on opetellut englantia) ”Make love, not war”.

…ja maailma pelastuu.

Sirkka Saira

Lappeenranta