Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Väestönsuojat on syytä laittaa kuntoon

Maailma muuttuu joskus nopeasti. On syytä unohtaa Lappeenrannassa arboretumit ja urheiluhallien rakentamiset ja laittaa rahat tällä erää väestönsuojeluun. Mitä nyt rakentamaan, kun se voidaan tilanteen pahentuessa ampua tuusan nuuskaksi.

Tulee myös varmistaa suojien riittävä määrä ja varsinkin niiden kunto. Näissä suojissa on nyt vaikka mitä tavaraa ja niiden raivaamiseen olisi ensimmäinen tehtävä.

Tässä kohtaa tulee mieleen se mikä on elämän tarkoitus. Jo kauan olen tiennyt, että se on se mikä sillä hetkellä on tärkein asia. Nyt voidaan vähäksi aikaa unohtaa jopa ympäristönsuojelu.

Veikkaan, että iso osa suojista on jo niin huonossa kunnossa, ettei niitä voida käyttää ainakaan pitkäaikaiseen suojautumiseen. Ilmanvaihtolaitteet ovat osittain noin 50 vuotta vanhoja, jäähdytysjärjestelmät eivät toimi, ja tiivisteet ovat ylittäneet käyttöikänsä.

Suojien valmiusaste ja varustaminen sekä huolenpito on jäänyt omistajien ja usein juuri taloyhtiöiden hallitusten vastuulle, ja siksi voi arvata, että merkittävä osa suojista on kaikessa muussa kun potentiaalisessa suojakäytössä.

On yhteiskunnan keskeinen tehtävä kyetä huolehtimaan kansalaisten suojaamisesta kaikissa ajateltavissa olevissa tilanteissa. Lappeenrannassa oli entisen linja-autoaseman montussa pommisuoja. Missä ne nyt ovat, siitä olisi jo syytä tiedottaa.

Markus Malmi

Lappeenranta