Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perhelääkärisysteemiä tarvitaan pikaisesti

Olen surullinen, miten kehnoksi suomalainen terveydenhuolto on mennyt etenkin ikääntyvien hoidossa. Lääkäriin pääsy on tehty mahdottomaksi jo ajanvarauksesta alkaen. Kaiku 24 -ajanvarauspalvelun piti parantaa / nopeuttaa ajanvaraukseen pääsyä. Ei tainnut ihan onnistua. Jos pääsee läpi tai jaksaa odottaa koko päivän takaisinsoittoa, niin miten nopeasti saa lääkäriajan? Se onkin tuurista kiinni. Etenkin ikäihmisten hoidossa on suuria puutteita. Kuka vastaa heidän hoidostaan tai seuraa lääkitystä, verikokeita, muita tutkimustuloksia ja terveydentilaa yleisesti? He ovat ”heitteillä”, elleivät omaiset pidä heistä huolta. Kotihoidon piirissäkin olevat ovat hoitajien vastuulla. Lääkäri ei tee kotikäyntejä, vaan asiakkaat saatetaan hoitaa etänä puhelimen välityksellä ilman, että lääkäri näkee potilasta.

Kuka huolehtii, että vuosittaiset sairauksien hoitoon liittyvät laboratorio- tai muut tutkimukset tulee määrättyä? Kuka huolehtii, että tutkimustulokset tulee katsottua, niihin otetaan kantaa ja tuloksista tiedotetaan potilaalle tai kotihoidon asiakkaalle? Kuka huolehtii lääkehoidosta ja tarkistaa, onko se ajantasalla ja tekee tarvittavat muutokset siihen ja tiedottaa asiasta potilaalle? Ei kukaan ellei omainen seuraa tilannetta ja vaadi toimenpiteitä.

Tätä taustaa vasten olenkin kallistunut perhelääkäri- tai omalääkäripalveluiden kannalle. Miksi perusterveydenhuollosta lopetettiin omalääkärisysteemi? Se pelasi ja lääkäri tiesi potilaan tarinan. Ikääntyvillä tulisi olla vastuulääkäri, joka olisi tietoinen ikäihmisen sairauksista ja vastaisi kaikesta hoidosta. Hän voisi tarvittaessa tehdä kotikäyntejä, jos tilanne niin vaatisi. Nykyisin ikäihminen raijataan ambulansilla tai Kela-taksilla päivystykseen jonottamaan lääkärille pääsyä. Pahimmillaan saa odottaa tunteja.

Uusille hyvinvointialueiden päättäjille onkin iso ja hankala tehtävä saada terveydenhuolto pelaamaan niin, ettei väliinputoajia jää, ja hoito on oikea-aikaista kaikilla sektoreilla. Siihen menee vuosia, mutta jostain voisi aloittaa, esimerkiksi ikääntyvien lääkäripalveluista kotiin. Vähentäisi taksi- ja ambulanssirumbaa edestakaisin kodin ja sairaalan välillä. Myös kuormittaisi henkisesti vähemmän ikäihmistä.

Aika näyttää muuttuuko mikään. Niitä suuria vaalilupauksia kansalaisille voisi alkaa lunastaa pikku hiljaa.

Vuokko Kupiainen

Lappeenranta