Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Väkimäärä ja välimatkat ohjaavat palveluverkkouudistusta Etelä-Karjalassa

Valtion virastojen palveluverkko uudistetaan 2020-luvun aikana. Valtiovarainministeriön johtamassa hankkeessa tavoitteena on, että kaikista julkishallinnon yhteisistä asiakaspalvelupisteistä saa valtion viranomaisten sekä Kelan ja kuntien palveluita. Lisäksi valmistaudutaan tarjoamaan hyvinvointialueiden palveluista niitä, jotka palvelupisteisiin sopivat. Uudistus alkaa ensimmäisenä Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Hämeessä. Suunnittelu- ja yhteistyö ministeriön, valtion 12 viranomaisen, Kelan, kuntien ja maakuntaliiton kanssa on käynnistynyt hyvin.

Jatkossa samalla käynnillä voi hoitaa asiat useamman viranomaisen kanssa. Yhteisen asiakaspalvelupisteen sijoittumiseen vaikuttavat alueen väkimäärä ja väestön etäisyys palveluista. Tavoitteena on, että yhteiseen asiakaspalvelupisteeseen on korkeintaan tunnin ajomatka. Tunnin säteellä asiakaspalvelupisteestä pitäisi lisäksi asua riittävä väestömäärä, jotta asiakkaita olisi riittävästi laadukkaan palvelun takaamiseksi. Keskimäärin sata valtion palvelujen asiointitapahtumaa viikossa edellyttäisi tulevaisuudessa noin 10 000 asiakkaan väestöpohjaa.

Yhteisten asiakaspalvelupisteiden lisäksi selvitetään yhdessä kuntien kanssa mahdollisuuksia toteuttaa kevyempiä palveluratkaisuja kuten etäpalvelupisteet, liikkuvat palveluautot ja pop up -pisteet. Etäpalveluratkaisu mahdollistaisi sen, ettei kaikkiin asiakaspalvelupisteisiin tarvitsisi sijoittaa fyysisesti virkamiehiä kaikista virastoista.

Tällä hetkellä valtion palvelut ovat keskittyneet maakuntien keskuskaupunkeihin. Paikkakuntia, joilta valtion palveluita saa laajasti, on vain parisenkymmentä. Tulevaisuudessa määrä kasvaa, kun yhteisten asiakaspalvelupisteiden palvelutarjonta on yhtenäinen. Palveluverkkohanke tuo valtion palvelut kustannustehokkaasti useamman saataville myös Etelä-Karjalassa.

Marko Puttonen

kehittämisjohtaja, valtiovarainministeriö

Jami Holtari

elinvoimajohtaja Etelä-Karjalan liitto,

Etelä-Karjalan alueellisen projektiryhmän puheenjohtaja