Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keilataloa ei tarvitse suojella, jos sille ei anneta lisää rakennusoikeutta

Platanin talo on rakennettu 1927 ja suojeltu pihapiireineen. Keilatalo on rakennettu 1963. Sitä ei ole suojeltu. Kortteli (III Kylpylä, kortteli 6), jossa nämä rakennukset sijaitsevat, on ollut valmiina lähes 40 vuotta. Se muodostaa ehjän kokonaisuuden, jossa on kaupunkikuvallisesti täsmälleen oikea mittakaava. Siihen ei tule rakentaa mitään lisää. Sitä on vain pidettävä hyvässä kunnossa. Tämä on kaikkien kiinteistönomistajien velvollisuus.

Kaupunki itse on osoittanut huonoa esimerkkiä päästämällä Platanin talon ja sen pihapiirin kelvottomaan kuntoon. Toivottavasti rakennusliike Evälahden kanssa on sovittu, että tämä kunnostaa sekä talon että pihan, kun vie tavaransa pois tältä tontilta.

Keilatalo haluaa runsaasti rakennusoikeutta lisää, koska talon purkaminen ja uuden huomattavasti isomman rakentaminen olisi sille hyvä afääri. Näin ainakin omistajat kuvittelevat. Kaupunkikuvan kannalta tämä olisi tuhoisaa, sillä korttelin Valtakadun puoleinen julkisivu on nykyisellään ehjä ja tasapainoinen kokonaisuus kuten koko korttelikin. Keilataloa ei tarvitse suojella. Riittää, kun sille ei anneta lisää rakennusoikeutta, jolloin purkamisintokin laimenee. Keilatalo on juuri oikean kokoinen massa sillä paikalla, jossa se nyt on.

Ajatus siitä, että talot puretaan vajaan 60 vuoden iässä ja korvataan uudella, ei ole kaupunkikuvan eikä yhteiskunnan taloudenkaan kannalta järkevää. Kaupunkia on suunniteltava ja rakennettava pitkäjänteisesti sen identiteettiä vaalien ja korostaen.

Viereinen niin sanottu teatterikortteli on rakennettu liian tehokkaasti. Juuri tästä syystä on Platanin talon ja pihapiirin säilyttäminen poikkeuksellisen tärkeää. Samalla tulisi Anni Swanin katu pitää nykyisen levyisenä ja muuttaa se jalankulkuväyläksi, jossa sallitaan tontille ajo. Se, että Loasin uudelle talolle ei ole varattu riittävästi paikoitustiloja, on kaavoitusvirhe, johon kaavoittajat ovat velvollisia etsimään ratkaisun muualta.

Klaus Pelkonen

Lappeenranta