Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katseet käännettävä uusiin mahdollisuuksiin – Venäjän ja Pietarin talouspotentiaalia ei enää ole

Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistyminen ei toteudu käytännössä vuosikymmeniin. Se on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa, mutta lopullisesti asia ratkesi 24.2.2022, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Etelä-Karjalalle ja erityisesti Parikkalan seudulle se on pettymys, joka on syytä niellä saman tien.

Suomen ja muiden länsimaiden on tällä hetkellä mahdotonta tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa. Maiden väliset rajaseudut ovat herkkiä alueita ilman sotaakin. Tämä korostuu nyt, kun naapurissa on hyökkäyssotaa käyvä maa. Siksi ajatus uusien väylien rakentamisesta Suomeen on mahdotonta.

Tämä koskee myös Imatraa. Suunnitelmat Imatran ja Pietarin välisen henkilöjunaliikenteen avaamisesta ovat nekin siirtyneet kaukaiseen tulevaisuuteen.

Etelä-Saimaan haastatteluissa Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskonen ja maakuntajohtaja Satu Sikanen kertoivat, että monet maakunnan Venäjän ja Pietarin alueen potentiaalin nojautuvat strategiat joudutaan katsomaan uudelleen.

Samaa puhui Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna Helminen ja kaupunginjohtaja Ari Lindeman. Lappeenranta on jo katkaisemasssa omat yhteistyösuhteensa Venäjään. Elinvoimahankkeet eivät lähivuosina voi tukeutua Venäjään, vaan resurssit on kohdennettava uudella tavalla.

Rajat ylittävän yhteistyön tuloksista on Etelä-Karjalassa nautittu viimeiset vuosikymmenet, vaikka turbulenssiakin on ollut. Erityisesti kauppa, matkailu- ja ravintola-ala sekä logistiikka ovat hyötyneet hyvästä rajayhteistyöstä. Myös teollisuus on hyödyntänyt asemaansa rajan pinnassa.

Nyt se aikakausi on päättymässä. Kaikki seuraamukset eivät ole vielä nähtävillä, mutta varmuudella niitä on.

Etelä-Karjala joutuu pohtimaan uusia ilmansuuntia ja tapoja menestyä ja kehittyä tulevaisuudessa. Niitä löytyy varmasti. Kun eritasoisella yhteistyöllä naapurin kanssa on pitkät perinteet, niistä voi olla vaikea luopua. Siitä huolimatta uuteen on uskallettava katsoa rohkeasti.