Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mihin Keilatalon suojelu perustuu?

Erittäin hyvä ja asiantunteva kirjoitus Jorma Lohelta ES (25.2.22) rakennusten suojeluratkaisuista. Tosiaan meillä on nyt herätty "ruususen unesta" suojelemaan jopa yksityisomistuksessa olevaa kerrostaloa ja puoliksi lahonnutta Platanin taloa. Mihin arkkitehtoniseen arvoon 60-luvulla rakennettu Keilatalo kuuluu eli mikä siinnä rakennuksessa on niin arvokasta? Kukaan ei ole antanut selvitystä asiasta. Menneinä vuosina on jyrätty armotta maan tasalle monen monta arvokasta puutaloa ja kokonainen Puu-Pallo. Jopa 70-luvulla rakennettuja rakennuksia on purettu milloin mistäkin syystä. Arvokkaiden rakennusten annetaan ränsistyä korjaamattomina vuosikaudet vedoten rahapulaan. Sitten yks kaks herätään, ai tämä onkin suojeltava kohde! Näin on käynyt Platanin talolle. Näyttää hassulta, että se yksin kököttää ränsistyneenä korkeiden kerrostalojen keskellä. Ei sovi maisemaan. Pankki sai rakennusluvan korkeaan kerrostaloon, vaikka paikalla oli suojeltava rakennus. Suojelupäätökset vaikuttavat "hatuista temmatuilta", ei järjestelmällisiltä suojelusuunnitelmilta.

Tässä valossa näyttääkin kummalta tuo Keilatalon suojelu. Virkamiesten mielivaltaa puuttua yksityiseen omistukseen. Kiusantekoa laittaa kaavavalmistelu jäihin. Samalle paikalle voi rakentaa uuden samaan tyyliin sopivan kerrostalon, jos kohde on niin arvokas. Näinhän tehtiin Wilhun kulmalle, kun siitä purettiin arvokas vanha rakennus, jonka annettiin ränsistyä korjaamattomana. Demokratia ja järkevä kaupunkisuunnittelu voittakoon!

Vuokko Kupiainen

Lappeenranta