Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Suomen tulee kuulua läntiseen maailmaan pysyäkseen itsenäisenä

Olen asunut viimeiset 12 vuotta ulkomailla ja seurannut ihmetellen, miten Venäjän annetaan vaikuttaa Suomessa ja miten Venäjän valmistautumista sotaan ei ole otettu tosissaan.

Ekonomistit ovat jo vuosia huomauttaneet, että Venäjä rakentaa sotakassaa. Samaan aikaan Suomessa on suhtauduttu hyvin sinisilmäisesti venäläisten maan ja asuntojen ostamiseen tärkeiden infrasruktuurien läheisyydestä. Ulkopuolelta katsottuna näyttää aivan hirvittävältä ja tekee suomalaisista aivan uskomattoman naiiveja.

Venäjän tie kohti koko länsimaisen yhteisön haastamista ja yritystä sen tuhoamiseksi on näkynyt venäläisessä mediassa jo vuosia ja se on Suomessa sivuutettu laittamalla pää pensaaseen ja kuuntelemalla Venäjä-selittäjiä, kuten Heinäluomaa, Pekkarista, Tuomiojaa tai Halosta.

Mahdollisen konfliktin aloittamisen oikeutuksen Suomen kanssa Venäjä on aloittanut jo vuosia jatkuneena suomalaisten mustamaalaamisena venäläisessä mediassa, kuten väitteet venäläisten lasten kaltoin kohtelusta ja huostaanotoista. Nyt suomalaisten poliitiikkojen tulisi jo tunnustaa tosiasiat ja ymmärtää, että Venäjän arvomaailma on aivan erilainen kuin lännen arvomaailma. Venäjällä kunnioitettaan ainoastaan voimaa ja hienoin ihminen on se, joka voi alistaa toista. Haluammeko olla tällaisessa alisteisessa kanssakäymisessä venäläisten kanssa?

Nyt on vihdoin ja viimein ymmärrettävä, että meidän tulee kuulua läntiseen maailmaan, jotta voimme säilyttää itsenäisyytemme. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut, että Euroopan unionissa ei ole toimivia turvallisuusmekanismeja ja päätöksenteko on hidasta. EU ei tule tekemään yhtään mitään auttamiseksemme, mikäli Venäjä hyökkää Suomeen.

Nyt maamme johdon tulisi tehdä päätös liittymisestä Natoon välittömästi, jotta Venäjä ymmärtää, että se ei voi käydä itsenäisten valtioiden kimppuun ilman seuraamuksia. Suomen valtion tulee myös ehkäistä Venäjän uhkaa ja ottaa haltuun kaikki mahdolliset kiinteisteistöt ja maa-alueet, joita voidaan käyttää Suomea vastaan mahdollisessa konfliktitilanteessa. Vastaavasti Suomen pitää poistaa venäläisiltä maassaolo-oikeus, jos siihen ei ole selkeää syytä.

Muualla maailmassa valtiot suhtautuvat hyvin tiukasti mahdollisten valtion vihollisten liikkumiseen omalla alueellaan. Poliitikot, nyt ovat Venäjä-selittelyt tulleet tiensä päähän ja on aika tehdä päätöksiä. Haluan jatkossakin asua itsenäisessä Suomessa ja Lappeenrannassa.

Olli Joutsimo

Lappeenranta