Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Energian hintataso ja huoltovarmuus koetuksella

Ukrainan tilanne ja tulevat pakotteet sekä vastapakotteet ajavat Suomen entistä ahtaammalle. Polttoaineen hinnannousua tuskin pystytään kompensoimaan Lähi-idän lisääntyvällä tuonnilla, kun oletettavasti Venäjältä ei öljyä osteta tulevaisuudessa yhtä paljon kuin nyt. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia raakaöljystä tulee Venäjältä. Oletettavaa on myös Venäjän kaupan jäätyvän ennennäkemättömälle tasolle.

Jo valmiiksi korkea polttoaineen hinta syö jo tällä hetkellä maataloutta, kuljetusalaa ja myös rakentamisen kustannuksia. Teräksen ja muiden mineraalien hinnat tulevat nousemaan myös. Välillisesti ne vaikuttavat kaikkeen toimintaan kotimaassa. Myös energian hinta kokonaisuudessaan on korkealla ja pakotteiden kautta nousee entisestään. Ensi talvesta on tulossa kylmä – niin poliittisesti kuin kansalaisten savupirteissä, jos ei toimita välittömästi. Toivon, ettei ensi talveksi varauduta vain klapien mottitalkoilla maakunnissa.

Nyt olisi viimeistään aika herätä hallituksessa ja tinkiä mahtipontisesta ohjelmastaan vihreän siirtymisen osalta. Tämänhetkisessä tilanteessa voi jälkiviisaana todeta, että turvesoiden alas ajaminen huoltovarmuuden kannalta oli suoraa hulluutta. Monet tahot asiasta toitottivatkin, mutta se meni ohi vihreän tajunnan. Meidän täytyy keskittyä perusasioiden toimivuuteen ja varautumiseen, niin että lämpöä, sähköä, polttoaineita ja ruokaa riittää myös kovenevien pakotteiden ja tulevien lähivuosien aikana.

Huoltovarmuuteen täytyy panostaa toden teolla, jotta se toimii Ukrainan kriisin jatkuessa ja mahdollisesti kasvaessa. Velkaa emme voi kasvattaa loputtomasti, mutta poliittisia aatteita voimme.

Odotan, että eduskunta ja hallitus puhaltavat yhteen hiileen oman kansan puolesta ja keskustelut lillukanvarsista sekä arvojen väliset eipäs–juupas-väittelyt jätetään vähemmälle. Voitte sitten jatkaa väittelyä, kun on taas rauhallisempaa.

Lopuksi vielä ajankohtaan päivitetty lause: "Aave kummittelee Euroopassa – putinismin aave."

Jussi Virolainen

Lappeenranta