Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Liha sopii luonnonsuojelijankin lautaselle

Etelä-Saimaan Estareissa (E-S 19.2.2022) joku älykäs kirjoittaja ihmetteli sitä, että Suomessa tavoitellaan kasvihuonepäästöjen pienentämistä ja "syyllistetään maataloutta". Kuitenkin maahamme "tuodaan ruokaa maapallon eri kolkasta", mikä tietenkin aiheuttaa päästöjä esimerkiksi liikenteeseen.

Lihan syönti on Suomessa, kuten koko maailmassa, vähentynyt voimakkaasti. Hyvin moni luopuu lihasta luonnonsuojelusyistä. Maailman luonnonsäätiön WWF:n lehti vuodelta 2016 kertoo, että lihan kasvanut kulutus vaikuttaa maankäyttöön: esimerkiksi Amazonin alueella lihakarjan laidunmaiden ja rehun viljelyalueiden kasvaminen ovat johtaneet sademetsien häviämiseen. Itse olen vähentänyt lihan syöntiä terveydellisistä syistä luettuani, että hyvin runsas punaisen lihan syönti on terveydelle haitallista.

Muistan kuitenkin jo lapsuudesta äitini painotuksen siitä, että liha sisältää sellaisia ravintoaineita, joita ei saa mistään muusta ruoasta. Lihassa on paljon proteiinia, B1-, B2-, B3- ja B6-vitamiinia ja kivennäisaineista ainakin rautaa, sinkkiä ja magnesiumia. Tärkeää on myös muistaa se, että ainoastaan eläinperäiset tuotteet ovat B12-vitamiinin "luonnollisia lähteitä". (hkscan.com.)

Lihan korkean ravintoainepitoisuuden lisäksi haluan syödä lihaa myös ympäristön suojelemiseksi. Kun eteläkarjalainen lihatilallinen kuljettaa lihat kauppaan, ja minä kannan ne lähikaupasta kävellen kotiin, liikenteen päästöt ovat hyvin pienet. Käsittääkseni suomalaiset karjantuottajat – samoin kuin viljan viljelijät tai turpeen tuottajat – eivät myöskään ole raivaamassa metsää tuotantoalan lisäämiseksi, vaan harjoittavat elinkeinoaan olemassa olevilla tiloilla. Toivon todella, että nyt käynnissä oleva julkinen keskustelu maataloustuottajien surkeista korvauksista nostaa heidän palkkojaan.

Eija Kilkki

Lappeenranta