Lukijalta | Toivoa sopii, että sähkö olisi kesällä halvempaa kuin tällä hetkellä

Muutin Espoosta Lappeenrantaan 2,5 vuotta sitten. Olen kotiutunut mielestäni hyvin, löytänyt uusia ystäviä ja saanut mielekkäitä luottamustehtäviäkin. Etelärannikolta muuttaneen näkövinkkelistä katsottuna täkäläiset kesät ovat kuumempia ja kuivempia, ja talvet lumisempia ja pakkaset purevampia. Osittain tästä johtuen sähköäkin kuluu omakotitalossa enemmän kuin kerrostalokaksiossa.

Muuttaessani Lappeenrantaan tein kolmen vuoden määräaikaisen, kiinteähintaisen sähkösopimuksen. Viimeaikaista sähkön hintojen kehitystä seuratessa olen ollut sopimuksestani erittäin kiitollinen, koska mediasta saa jatkuvasti lukea pörssisähkön hirviöhintojen armoilla olevien kohtaloista.

Puolen vuoden kuluttua olen kuitenkin itse hankalien valintojen edessä nykyisen sähkösopimukseni umpeutuessa. Sähköyhtiöni otti ystävällisesti minuun äskettäin yhteyttä ja tarjosi uutta määräaikaista, kiinteähintaista sopimusta, jossa energiamaksu on kaksinkertainen nykyiseen sopimukseeni verrattuna. Onneksi vanha sopimukseni on voimassa vielä puoli vuotta, ja kaikkien kanssani samassa tilanteessa olevien puolesta sopii toivoa, että sähkö olisi kesällä halvempaa kuin tällä hetkellä ja sopimushinnat mielekkäällä tasolla.

Mutta mutta. Sähkön hintojen kehitystä on yleensäkin vaikea ennustaa, ja erityisen vaikeaa ennustaminen on juuri tässä maailmantilanteessa. Itärajan takana tapahtuu tällä hetkellä kummia, ja vaikutukset tuntuvat kaikkialla. Ihan ”kaverin puolesta kyselen”, mitä järkeä on ajaa Euroopassa alas ydinvoimaa (esimerkiksi Saksa sulki vuodenvaihteessa kolme sen kuudesta jäljellä olevasta ydinvoimalasta) ja tulla yhä riippuvaisemmaksi Venäjältä tulevasta kaasusta?

Myös Suomen muuta EU:ta kunnianhimoisempi ilmastopolitiikka tuo omat paineensa hintakehitykseen.

Tavallisen omakotiasujan näkövinkkelistä sähkön hinta- ja toimitusvarmuus ovat perustason turvallisuuteen liittyviä asioita. Olen tyytyväinen, että näistä asioista puhutaan ja kirjoitetaan nykyään enemmän ja avoimemmin. Soisin keskustelua käytävän enemmänkin sekä Suomen ympäristöpääkaupungin että koko maakunnan tasolla!

Lumien sulamista ja sähkön hinnan mahdollista laskua odotellessa ehtii hyvin sekä kutoa villasukkia tulevia pakkasia varten että tarkastaa kotiin hankittujen tuulettimien toimivuuden kesähelteiden varalta.

Saana Kokko

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka