Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Fazerille pöytä koreana Kuutostien varrella

Lappeenrannassa alkaa olla pöytä Fazerille katettuna. Kaupunki kaavoittaa parhaillaan uudelle makeistehtaalle sopivaa paikkaa Pajarilaan Kuutostien varrelle. Muitakin hyviä paikkoja olisi tarjolla.

Fazer ei ole vielä päätöksensä suunnasta huudellut. Karkkitehdasta havittelee lukuisa joukko muitakin paikkakuntia. Kun tieto uuden tehtaan rakentamisesta tuli, lähes viidennes Suomen kunnista toivotti yhtiön tervetulleeksi omalle maaperälleen. Niistä yhtiö kilpailutti peräti 25 kuntaapyytämällä näiltä lisätietoja.

Se kuitenkin tiedetään, että neuvotteluja Lappeenrannan kaupungin kanssa on käyty jo viime vuoden lopusta lähtien. Toiveikkuutta tuntuu olevan ilmassa. Lappeenrannan kaupungin elinvoimasta ja kehityksestä vastaava johtaja Pasi Leimi sanoi kuluneella viikolla Hufvudstadsbladetissa olevansa suorastaan vakuuttunut siitä, että Fazerin uusi tehdas tulee Lappeenrantaan.

Lappeenrannalle tämä olisi tietysti tärkeää. Tieto ikonisen Lappeenrannan tehtaan purkamisesta aiheuttaa nyt epävarmuutta noin 400 työntekijän kodissa. Heillä olisi alan osaaminen ja motivaatio valmiina – mutta oman työpaikan tulevaisuus nyt epävarma.

Samaan aikaan karkkitehdas on vahva osa paikallista identiteettiä ja historiaa. Tehdas on yli sata vuotta vanha, ja monet ikoniset tuotteet ovat peruja Fazerin ostamalta Chymokselta. Lappeenrantalaisuuden ytimessä ollaan, kun lentokentän ladulla tuijotellessa Kaukaan savuja ja markettien valoja ja pohjoisesta tupsahtaa karkkitehtaan makea tuoksu.

Lappeenrantaan sijoittumisessa luulisi tihkuvan myös Fazerille etua. Työvoiman lisäksi sijainti Kuutostien varrella on varsin hyvä.

Logistiikka näyttäisi toimivan. Raaka-aine ja tuotteet liikkuvat niin maakunnan isolle tehtaille kuin Pajarilasta kivenheiton päässä sijaitsevalle Vaasan leipomolle.

Megatrendejä maailmassa ovat tarinallisuus, paikallisuus ja ympäristöystävällisyys. Voisi kuvitella, että makeisbrändi voisi markkinoinnissaan hyödyntää sijaintia Saimaan rannalla paikkakunnalla, jossa niin kaupunki kuin koulutuspuolikin on profiloitunut ympäristöasioissa. Yli satavuotinen karkkihistoria paikkakunnalla sekin on vahva tarina.

Toivoa sopii, että Kuutostien varrelta voisi jatkossa piipahtaa ostamassa paitsi pullakahvit myös vaikka vegaaneille sopivat vihreät kuulat. Ympäristökaupunki voisi jatkossa olla myös herkkukaupunki.