Lukijalta | Lappeenrannan arboretum on runsaudensarvi keskellä kaupunkia

Lehdessä oli hyvä kirjoitus Lappeenrannan arboretumin historiasta (13.2.2022), mutta kirjoituksessa ei ollut mainintaa opastetusta ja valaistusta puulajipuistokierroksesta.

Olen ollut kaupungin järjestämällä kierroksella puulajipuistossa ja onnekkaana olen saanut kaupungilta vielä ilmaiset kartat kierrettävästä reitistä. Ajattelin silloin, että kierros on luja valtti Lappeenrannan matkailulle.

Luulin, että turistit juoksevat kaupunkiimme tutustumaan puulajeihimme. Totuus on vain se, että turistit tulevat kuitenkin ensisijaisesti katsomaan Linnoitusta.

Retken päätteeksi kysyin kaupungin puutarhurilta, antaako hän luvan minulle, perheelleni ja vierailleni tulla tänne puistoon viltin ja eväiden kanssa. Yllätyin, kun hän jopa toivoi kaupunkilaisia upeaan puistoon viettämään aikaa. Tämä kuvastaa ystävällistä asennetta Lappeenrannan kaupungilta.

Saamastani materiaalista opin monta asiaa.

Oppilastyönä tehty koululaisreitti on 0,7 km. Puistosta löytyy muistomerkkejä ja kunniapuita, kuten Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuoden kunniakuusi ja muistomerkki. Puiden istuttamisella on myös tuettu itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahasto ITLA:n perustamista v. 1987.

Kierrettävillä reiteille on annettu nimiä: Puistomiljöötä ja puistometsää vesitornin mäellä. Kevätkukinnan hurmaa. Pihlajapotpuri männikössä.

Puuston kokonaismäärä arboretumissa on yli 1 600 puuta, joista lehtipuiden osuus on 53 prosenttia ja havupuiden 47 prosenttia. Missä muualla pääsette katsomaan kynäjalavaa tai pylväskoivua, kaartiotaatanpihlajaa tai kriminlehmusta kuin täällä ihan kaupungin keskustassa.

Puistokiertokäyntimme aikana oppaamme kertoivat, että eksoottisin puu puistossa on jalopähkinä. Erityisen kaunista on puistossa toukokuussa, kun kirsikankukat kukkivat ja syksyn tullen, kun kävijä kiertelee valaistujen pienten pylväiden ja puiden monikielisten nimikylttien varjoissa lämpimänä elokuun iltana.

Tämä kauneus löytyy meiltä liikenneympyrän kupeesta. Onko niin, että kaupunkilaiset eivät ole löytäneet tätä paikkaa luonnon helmasta keskeltä kaupunkia.

Sirpa Minkkinen

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka