Sähkön kuin myös polttoaineiden hintojen nopea nousu koettelevat niin kotitalouksia kuin yritystoiminnan kannattavuutta.
Energiahintojen kipuaminen ennätyslukemiin on eurooppalainen sekä maailmanlaajuinen ilmiö. Ruotsissa ja Virossa maan hallitukset ovat rientäneet kotitalouksien apuun ja maksavat osan niiden sähkölaskuista kovimpina talvikuukausina. Suomessa hallitus etsii parhaillaan keinoja kansalaisten tilanteen helpottamiseksi.
Oppositiopuolue kokoomus on esittänyt sähkön hintapiikkien tasoittamiseksi ansiotuloveron keventämistä sekä sähköveron alentamista kahden tavikuukauden ajalta.
Hallituksesta näyttäisi Ylen tietojen mukaan löytyvän tässä vaiheessa kuitenkin enemmän halukkuutta polttoaineiden kuin sähkön hinnan kompensoimiseen.
Veronmaksajain Keskusliitto on esittänyt yhdeksi keinoksi työmatkavähennyksen omavastuuosuuden alentamista 750 eurosta 600 euroon. Huojennuksen toteuttaminen olisi yksinkertainen ja nopea keino laskea työmatkakustannuksia.
150 euron suuruinen omavastuuhuojennus ei kuitenkaan kohdentuisi tasapuolisesti, sillä matkakuluvähennys tehdään vain ansiotuloverosta. Kertaluonteisen työmatkavähennyksen merkitys myös vähenisi sitä enemmän mitä pitempi omalla autolla ajettava työmatka on.
Noin kahteen euroon noussut dieselin litrahinta koettelee myös raskaan liikenteen kannattavuutta. Kuljetuskustannusten nousulla on vaikutusta myös teollisuuden ja kaupan kilpailukykyyn.
Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on esittänyt 16 jäsenjärjestönsä kanssa niin sanotun ammattidieselin käyttöönottoa myös Suomessa. Esitys tarkoittaisi, että kuorma- ja linja-autoihin tankatusta polttoaineesta maksettaisiin veronpalautusta.
Kahdeksassa EU-maassa käytössä oleva ammattidieseljärjestelmä saa hallituspuolueissa kannatusta. Esityksen heikkous lienee siinä, että hyöty kuljetusalan yrittäjille tulisi noin vuoden viiveellä. Monelle yritykselle se voi olla liian myöhään.