Lukijalta | Päästötavoitteet kuormittavat rahapussia

Suomalaisia pidetään maailmalla erittäin fiksuna kansana, mutta tavallinen kaduntallaaja ihmettelee, miksi me ahdistamme itsemme nurkkaan. Tästä pakonomaisesta "vihreydestä" on tullut rasite. Inflaatio kiihtyy, kulutushinnat nousevat ja päästötavoitteet vuoteen 2030 mennessä on silti vieras käsite.

Kukaan ei vastusta päästöjen vähentämistä. Kaikki haluavat hengittää puhdasta ilmaa, mutta harva on valmis luopumaan elintasostaan. Tuskin mikään biotuote, ydinvoima tai tuuli kuormitusta vähentää muuten kuin kulutusta vähentämällä. Kuitenkin ihmetellä täytyy meidän kansanedustajien ymmärrystä jokapäiväisestä elämästä. Uudellamaalla nähdään asiat aivan toisin kuin haja-asutussa Suomessa.

Hyvin suurelle osalle suomalaisia autoilu on normaalia arkipäivää, mutta näillä mittarihinnoilla moni menopeli harvemmin lähtee pihasta liikkeelle. Ainut syy: ei ole varaa polttoaineeseen. Sitten vielä puhutaan sähköautoihin siirtymisestä ja latauspisteistä, mikä kuulostaa edelleen monessa tuvassa kaukaiselta tulevaisuudelta. Onko niin, että meidän vihreä ajattelu on keskittynyt Helsinkiin, jossa jokapäiväinen ajattelu pyörii helposti käytettävissä julkisissa kulkuneuvoissa? Mutta nämä julkiset eivät liikukaan maakunnissa yhtä tiiviisti kuin pääkaupunkiseudulla. Hyvä jos haja-asutusalueella bussi menee keskuksiin aamulla ja illalla takaisin. Olisiko tämä Helsingin lähiöissä ymmärrettävää?

Yksityisautoilun nykyiset haastavat tavoitteet kuormittavat taas eniten perustulosektoria. Kohta taas ihmetellään kansan ahdistuksen lisääntymistä.

Nyt on tullut vastaan kylmä totuus: kansa alkaa kaivata rahallisia avustuksia jo normaalielämään. Näin ollen ilmeisesti Kauniaisistakin joudutaan avittamaan niitä kuntia, missä ei ole varaa edes hitsata vanhan Toyotan helmapeltejä. Ja tässä se suurin haaste Suomessa tuleekin. Jopa meidän maassamme rahan arvo tunnetaan hyvin erilaisena, kun siirrytään Helsingin kehäteiltä maakuntiin.

Matti Sihvonen

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka