Lukijalta | Voittovuosi meni, mutta Greenreality toimintamalli jatkuu edelleen

Kommentoin Klaus Pelkosen kirjoitusta Lukijat-palstalla 10.2.

Lappeenranta valittiin yhdeksi Euroopan vihreimmistä kaupungeista lokakuussa 2020. Green Leaf Award -palkinto on EU-komission myöntämä ja kaikkein arvostetuin tunnustus, mitä kaupunki voi Euroopassa saada.

Palkintoon liittyy toiminnallisuus, ja viime vuotta vietettiinkin Lappeenrannassa poikkeuksellisesti. Vuoden aikana saimme aikaan 7 uutta luonto- ja viheraluekohdetta kaupunkilaisten terveyden-, luontokokemuksen ja viihtyisyyden vahvistamiseksi, käynnistettiin neuvottelut ELY-keskuksen kanssa kolmen uuden luonnonsuojelualueen toteuttamiseksi kaupungin maalle, kehitettiin kaupunkiviljelyä, hiilinegatiivisia tapahtumia, luonnon monimuotoisuutta ja paljon uusia avauksia ilmasto-, vesi-, luonto ja vihreän sähköistymisen teemalla.

Vuoden aikana oli hienoa huomata, miten laajasti kaupungin työntekijät ja päättäjät olivat valmiita toimimaan vihreiden tavoitteiden toteuttamiseksi. Vaikka Green Leaf -voittovuosi onkin ohi, ei titteli katoa meiltä mihinkään.

Greenreality on ajatus- ja toimintamalli (ei titteli), jossa asukkaat, julkinen sektori, oppilaitokset ja yritykset toimivat ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, kiertotalouden edistämiseksi, vesistöjen tilan parantamiseksi ja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Lappeenrannan kaupunki toimii entistä laajemmalla rintamalla em. teemojen edistämiseksi koko kaupungin alueella. Tähän voi tutustua laajemmin greenreality.fi -sivustolla.

Elävä kaupunki on paikka, joka muuttuu jatkuvasti. Uusia tarpeita syntyy ja rakenne muuttuu. Eri toimijoilla on ristiriitaisia tavoitteita, joita kaupunki maankäytön suunnittelussa yhteensovittaa. Siten ristiriitaisuus kuuluu yhdessä elämiseen. Samaan aikaan, kun jossakin vihreyttä menetetään, lisätään sitä muualla.

Tällä hetkellä valmistellaan luonnon monimuotoisuusohjelmaa, jossa Lappeenrannan luontoa käsitellään kokonaisuutena luonnontieteellisen näkökulman kautta. Luonto on sektori, jossa kaupungilla on edelleen paljon kehitettävää.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi loppuvuodesta strategian, jossa Greenreality-teemat ovat entistä vahvemmin esillä. Greenreality ja kestävän kehityksen teot vahvistuvat kaupungin toiminnassa tulevalla strategiakaudella. Toivon myös kaikilta kaupunkilaisilta vastuullisia valintoja, koska niillä rakennamme Lappeenrantaan ja Etelä-Karjalaan elinvoimaista, viihtyisää ja terveellistä tulevaisuutta.

Ilkka Räsänen

ympäristöjohtaja

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka