Lukijalta | Pimeällä pitää näkyä!

Olet lähdössä lenkille. Puet koirallesi heijastinvaljaat, mutta mitä laitat itsellesi? Luultavasti laitat mustan takin ja housut, ja vaikka kävelet tien reunassa, auto suhahtaa ohitsesi vaarallisen läheltä. Koirallekin puetaan heijastin useammin kuin ihmiselle, joten ihmiset eivät ilmeisesti välitä itsestään, koska heijastimia ei käytetä. Kuvittele, kuinka moni onnettomuus voitaisiin välttää, jos heijastin lähtisi mukaan lenkille. Eikä heijastin edes maksa paljon, joten jokaisella on mahdollisuus hankkia sellainen.

Jos heijastin jää pimeällä kotiin, autot voivat ajaa epähuomiossa vaarallisen läheltä. Kun käyttää heijastinta, voi liikkua turvallisemmin. Jos autoilija ajaa lähivaloilla, hän näkee heijastinta käyttävän jalankulkijan olosuhteista riippuen noin seitsemän kertaa kauempaa kuin jalankulkijan, joka ei käytä heijastinta.

Taskussa oleva heijastin ei heijasta kauas. “Kovat tyypit” jättävät heijastinliivit pois näyttääkseen “cooleilta”, ja vanhemmat eivät joko tiedä asiasta tai heitä ei yksinkertaisesti kiinnosta, koska hekään eivät käytä heijastinta. Heijastimen käyttö voi tuntua nololta, mutta eikö ole lopulta nolompaa maata sairaalan vuoteessa, koska ei viitsinyt käyttää heijastinta?

Heijastin voi toki joskus unohtua, joten taskussa on hyvä olla varaheijastin. Heijastinpuut ovat hyvä ratkaisu, sillä niistä heijastinta tarvitseva saa helposti heijastimen, vaikkei olisi muistanut ottaa sitä kotoa. Heijastinten käyttöä pitäisi lisätä ja siitä olisi hyvä tehdä tapa, jolloin heijastin ei unohtuisi niin usein. Heijastimen voi vaikka ripustaa ulko-oven lähettyville, tai takkeihin voi myös kiinnittää heijastimen, jolloin sitä ei tarvitse muistaa joka kerta ulos lähtiessään.

Heijastin on siis halpa mutta hyödyllinen henkivakuutus. Ilman sitä sinulla on huomattavasti suurempi riski joutua liikenneonnettomuuteen, vaikka kävelisitkin tien reunassa. Seuraavan kerran kun lähdet ulos, kysy siis itseltäsi, haluatko näkyä vai vaarantaa henkesi.

Taika Kaijansinkko

Saimaanharjun koulu 8A

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka