Lukijalta | Keilatalon suojelu omistajien maksettavaksi

Keilatalon osakkaat ovat huolestuneina lukeneet kaupungin arkkitehdin Maarit Pimiän kommentteja koskien tonttimme kaavoituksen kulkua kaupungin kanssa. Etelä-Saimaa lehdessä 17.1.2022 julkaistussa jutussa annetaan Pimiän puolelta lausuntoja jotka ovat kaupungin virkamiehen lausuttuna mielestämme outoja:

”Jatkossa tarjolla on huonompia vaihtoehtoja Pimiä uskoo, ettei Keilatalon kolmekerroksisen osan suojelutavoitteesta luovuta, jos Keilatalon kaava tulee joskus myöhemmin vireille.” ”Pimiä ei pidä pois suljettuna sitäkään, että joskus myöhemmin myös Keilatalon matalat osatkin katsottaisiin suojelemisen arvoisiksi.” Koemme tuon painostuksena.

Pimiän mukaan kaupungin virkamiesjohto on Keilatalon suojelun kannalla. Meillä ei ole tarkempaa tietoa tämän virkamiesjohdon kokoonpanosta. Tontin kaavoituksesta käytiin viimeiset neuvottelut joulukuussa 2021. Kaupunki ilmoitti kaavoituksen jatkosta, vain sillä ehdolla, että rakennuksen korkea osa suojellaan. Konsultti oli laskenut kustannusarviot eri vaihtoehdoista. Kaupungin edustajia nämä eivät kiinnostaneet. Neuvottelut päättyivät, kun kerroimme yhtiökokouksen päätöksen siitä, että Saimaankeila Oy ei suostu rakennuksen suojeluun.

Syy suojeluratkaisun hylkäämiseen on sen mahdottomuus. Vaikka olisimme saaneet lisärakennusoikeutta ja lisämaata Platanin tontilta, eivät nekään olisi meitä auttaneet, sillä kustannukset korkean osan korjaamisesta ja matalanosan osakkaiden lunastamisesta olisivat olleet kohtuuttomat. Osa osakkaista olisi pitänyt maksaa ulos ja tämä olisi taas vähentänyt jäljelle jäävän osan suojelun maksajia. Saimaankeilan olisi pitänyt varautua myös kaupungin maankäyttömaksuihin ja purkukustannuksiin. Haaste olisi ollut myös talon yrittäjien toimitilat purkutyön aikana. Yrittäjillä on tiloja sekä matalassa että korkeassa osassa. Talon katkaiseminen kahtia on pienelle taloyhtiölle haasteellinen prosessi sekä taloudellisesti että teknillisesti.

Varsinkin nykyisissä poikkeusoloissa tuntuu eritoten pahalta se, ettei Lappeenrannan kaupungin edustajilla ole ollut mielenkiintoa tutustua edes hetkeä ajamiensa linjausten taloudellisiin vaikutuksiin. Saimaankeilan omistaa pääsääntöisesti pienyrittäjät. Korona on kurittanut talossa yrittäjiä ja kurittaa edelleen.

Kyllä suojelussa on otettava myös omistajien näkökohta taloudellisessa mielessä huomioon. Lain mukaan rakennuksen suojelu ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa. Kaupungin tarjoamissa vaihtoehdoissa suojelu oli kokoajan mukana ja se ehto kaavoituksen jatkamiselle.

Onko tällä 1960-luvulla valmistuneella rakennuksella todellista historiallista arvoa? Historiallisuuden rinnalla toisessa vaakakupissa tulee punnita Lappeenrannan keskustan kehittäminen. Mielestämme tämän rakennuksen suojelu kaupungin ykköspaikalla on käsittämätön.

Teatteritalon viereisen Valtakadun puoleisen osan oli suunnitellut Per Björkvall. Talo on nyt purettu. Björkvall on suunnitellut myös Keilatalon.

Matti Kuittinen

Pia Markkanen

Jorma Lohi

Saimaankeilan hallituksen jäsenet

Veli Sinkko

Yrittäjä

Juttua muokattu 9.2. kello 14.49: Korjattu suunnitteli Björkvallin sukunimen kirjoitusasu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka