Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kiusaaminen kuormittaa monia nuoria

Joidenkin nuorten mielestä kiusaaminen on hauskaa tai “coolia”. Sen takia todella monet nuoret kokevat kiusaamista. Vaikka kiusaamiseen usein puututaan, voi olla, että muut nuoret tai kiusatun ystävät eivät uskalla puuttua kiusaamiseen, sillä pelkäävät itse tulevansa kiusatuksi. Kiusaamistapaukset jäävät usein myös piiloon, sillä kiusattu voi pelätä kiusaamisen pahenevan ja kiusaamisen jatkuvan somessa, jos kiusattu kertoo asiasta muille. Kiusaamiseen on monia syitä, mutta usein kiusattu kokee kiusaamista ulkonäön takia tai siihen liittyen. Kertooko ulkonäkö kuitenkaan ihmisen sisimmästä yhtään mitään?

Jos nuori ei kerro kiusatuksi joutumisesta kenellekään, asia kasautuu vain hänelle, ja sen seurauksena voi olla pelon tai ahdistuksen tunne. Voi olla, että ei uskalla lähteä kouluun, sillä ei halua nähdä kiusaajia. Samalla myös kaverisuhteet saattavat kärsiä huomattavasti. Tämän seurauksena voi olla jopa masentuminen, ja sen jälkeen avun hankkiminen voi olla todella vaikeaa.

Jos olet kiusaaja, suosittelen miettimään, miltä sinusta tuntuisi, jos sinua kohdeltaisiin siten, miten sinä kohtelet muita. Ja mieti, miksi edes kohtelet muita kyseisellä tavalla.

Jokaisella on velvollisuus puuttua kiusaamiseen, oli se kuka vain. Jos henkilö uskaltaa puuttua kiusaamiseen, voi hän olla itsestään erittäin ylpeä. Kun näet, että jotain henkilöä kiusataan, mene puuttumaan siihen välittömästi. Näin voit pelastaa kiusatun tulevaisuuden ja mahdollisesti jopa hengen.

Aino Martikainen

Saimaanharjun koulu 8A