Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pelkkä rahoituksen ja hallinnon muutos eivät paranna sote-alan tilannetta vaan tarvitaan sisältöuudistuksia

Suomessa on laadukas sosiaali- ja terveydenhuolto. Siitä huolimatta meillä on 140 vanhusta odottamassa hoitopaikkaa. Taipalsaarella olisi heille tyhjä osasto, johon tarvittaisiin henkilökunta.

Työntekijät rekrytoidaan vakinaisella työsuhteella ja kunnollisella palkalla. Paljon aikaa ja rahaa kuluu sijaisten hankkimiseen ja siihen liittyvään raportointiin. Sadan hoitopaikan järjestäminen maksaa noin viisi miljoonaa euroa. Toisaalta säästöä tulee kotisairaanhoidosta ja sairaalakäynneistä.

Palveluasumiseen on saatu hoitajamitoitus. Vastaava lakisääteinen mitoitus tulisi saada myös kotisairaanhoitoon. Mitoitus tulisi suhteuttaa potilaiden sairastavuuteen eikä pelkkään lukumäärään. Lisäkoulutuskin auttaa hoitajapulaan vähitellen.

90-luvun laman jälkeen on jatkuvasti kärsitty lääkärivajeesta. Lääkärikoulutusta on lisätty, mutta ei riittävästi, koska vaje jatkuu. Jokaisessa tiedekunnassa pitäisi kouluttaa vuosittain 20 lääkäriä lisää, erityisesti Helsingin ulkopuolella. Koulutuksen kalleuteen on vedottu, mutta etäopetus ja digitalisaatio halventavat sitä. Lentäjiäkin koulutetaan simulaattorin avulla.

Lisäksi perusterveydenhuollon arvostamista pitäisi nostaa vakituisella virkasuhteella ja ja kannustavalla palkkauksella. Hyvä malli on luoda toimiva omalääkäri- järjestelmä, jossa lääkäriä velvoitetaan ja kannustetaan hoitamaan vastuupotilaansa kuten Norjassa egenlege tekee. Täten lääkäri tuntee potilaansa ja pystyy hoitamaan heitä kokonaisvaltaisesti ja kustannustehokkaasti myös etänä sekä laittaa potilaan asiat kerralla kuntoon. Potilaiden vaeltelu lääkäriltä toiselle vähenee.

Sairauksien ennaltaehkäisy ja varhainen hoito parantavat elämisen laatua ja vähentävät kustannuksia, esim. verenpainetaudin hyvä hoito vähentää sen vakavia komplikaatioita.

Pelkkä rahoituksen ja hallinnon muutos eivät paranna tilannetta vaan tarvitaan sisältöuudistuksia.

Tuula Lindh

Lappeenranta