Lukijalta | Isoja kokeita pitäisi vähentää

Joskus saattaa unohtaa harjoitella isoon kokeeseen, minkä takia saattaa saada siitä huonon numeron. Sen vuoksi minusta olisi parempi, että kokeet olisivat pieniä ja niitä olisi useammin kuin yksi iso koe aihe-alueen päätteeksi. Ei voi kuitenkaan muistaa kaikkea, mitä tunneilla on opiskeltu.

Minun mielestäni asiat pysyisivät paremmin mielessä, jos kokeet olisivat pienempiä. Isoissa kokeissa saattaa monesti unohtaa tärkeitä asioita, jos koealue on liian laaja. Välillä saattaa olla myös samalla viikolla monta isoa koetta, joihin kaikkiin ei ehdi niin tarpeeksi harjoitella, joten aineen arvosana saattaa pudota. Kokeita ei pysty uusimaan, ellei ole saanut alle viiden arvosanaa, mikä vaikuttaa todistuksen arvosanaan laskevasti. Yleensä ei ole myöskään paljoa aikaa harjoitella uusintakokeeseen, joten luultavasti koetulos ei parane paljoa, koska koealue on niin laaja.

Usein väitetään, että isot koealueet auttavat hallitsemaan isompia kokonaisuuksia. Tämä on kyllä osittain totta, mutta isompien kokonaisuuksien opiskeleminen pienemmissä osissa on kuitenkin loppujen lopuksi tehokkaampi menetelmä oppia suuria kokonaisuuksia. Taso kerrallaan opiskeleminen on suurimmalle oppilaille helpompaa kuin yhden ison kokeen ponnistus. Myös oppimisvaikeuksiin on tällöin helpompi puuttua, koska ne saadaan helpommin selville pienemmästä kokeesta.

Voi toisaalta olla, että joillekin liian usein pidettävät pienemmät kokeet aiheuttavat stressaantumista jatkuvasta kokeisiin valmistautumisesta. Mielestäni näin ei kuitenkaan käytännössä olisi, sillä usein pidettävät kokeet poistaisivat turhaa stressiä yksittäisestä koesuorituksesta, jossa laaja koealue pitäisi olla sisäistettynä. Kokeeseen tulevan aihe-alueen harjoittelu pienissä osissa on vaivattomampaa, kertaamista tulee enemmän ja se auttaa kaikkia pysymään mukana opiskelun tahdissa.

Lopuksi voisin tiivistää kirjoitukseni vertauksen avulla. Portaikko on helpompi kiivetä askelma kerrallaan, kuin harpata monta niitä kerrallaan. Niin myös aihe, joka pitäisi oppia, on helpompi opetella pienissä osissa.

Reeta Koskimäki

Saimaanharjun koulu 8b

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka