Lukijalta | Tuhotaanko Lappeenrannan arboretumia sisäliikuntahallin tieltä 3 vai 42 prosenttia?

Ne, jotka ajavat tulevaa sisäliikuntahallia keskelle arboretumia, perustelevat kantaansa sillä, että ainoastaan 0,5 hehtaarin osalta joudutaan puita kaatamaan ja maastoa muokkaamaan. Kun arboretum on kaikkiaan kooltaan 14,5 hehtaaria, on tämä vain noin 3,3 prosenttia siitä. Tämä ei ole koko totuus.

Asemakaavamuutosalue on kokonaisuudessaan 6,1 hehtaaria. Se onkin jo 42 prosenttia koko arboretumista. Lisäksi se sijaitsee koko alueen keskeisimmällä paikalla. Se on silmissä koko sen puolen kilometrin matkan, jonka jalankulkija, pyöräilijä tai autoilija kulkee pitkin kaupunkimme hienointa sisääntulotietä – mennen tullen.

Valtakatu ja arboretum muodostavat yhden eheän maisemakokonaisuuden. Sen tuhoaminen on ympäristörikos.

Lappeenrannan keskuspuisto on kooltaan runsaat 3 hehtaaria. Siihen mahtuvat Marian kirkko, kellotapuli, vanha hautausmaa ja sankarihautausmaa. Arboretumin muokkauksen alle joutuva maisema on kooltaan liki kaksinkertainen. Kyse ei siis ole mistään vähäisestä asiasta. Kyse on erittäin arvokkaasta kaupunkikuvasta ja Lappeenrannan identiteetistä.

Nyt voisi kaupunginjohtaja osoittaa jämäkkää johtajuutta ja ottaa koko hankkeen läpiviennin henkilökohtaiseen ohjaukseensa. Aluksi täytyy vain oivaltaa, että jalkapallokentän ja sisäliikuntahallin välillä ei ole mitään todellisia synergiaetuja.

Jalkapallokenttä on viisainta ja kustannustehokkainta kunnostaa sillä paikalla, jossa se nyt on. Sisäliikuntahallille löytyy varmasti paras mahdollinen paikka muualta kuin arboretumista. Näin säästetään runsaasti rahaa. Kaunis maisemakokonaisuus, jonka Valtakatu ja arboretum yhdessä muodostavat säilyy, eikä arboretumista tarvitse taittaa risuakaan.

Tältä pohjalta on mahdollista löytää ratkaisu, jota kukaan ei vastusta. Näin päästään nopeimmin toteuttamaan kauan kaivattua sisäliikuntahallia ilman valituksia.

Klaus Pelkonen

Lappeenranta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka