Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mistä rahat kaikkien oppilaiden kasvomaskeihin?

Lasten ja nuorten lautakunta päätti 25.1 äänestyspäätöksellä 3–8 tarjota tarjota kaikille oppilaille ilmaiset kasvomaskit kouluihin. Tämä tulee maksamaan jo taloudellisessa paineessa olevalle toimialalle 37 000 euroa. Summa on merkittävä lautakunnalle.

Lautakunnan päätös tehtiin, vaikka toimialan tuoreeltaan hyväksytyssä talousarviossa ei ole tähän osoitettu määrärahoja. Kokouksessa ei esitetty lainkaan perusteita sille, mistä rahat maskien hankintaan saadaan. On helppo luvata asioita ilmaiseksi, mutta vaikeampaa on tässä taloudellisessa tilanteessa löytää varat niin, että se ei ole pois lasten ja nuorten muusta hyvinvoinnista.

Viidenkymmenen kappaleen paketti kirurgisia kasvomaskeja maksaa kaupassa alle 10 euroa. Suurin osa perheistä kykenee maksamaan maskit itse. Eksote tarjoaa jo tällä hetkellä ilmaiset kasvomaskit niille, joiden taloudellinen tilanne on haastava. Tämä nostettiin kokouksessa esiin ja silti lautakunta äänesti kaikille ilmaisten kasvomaskien puolesta. Tuki tulee kohdistaa vastuullisen taloudenpidon mukaan niille, ketkä sen tarvitsevat.

Koronan vastainen taistelu tarvitsee vaikuttavia toimia. Terveysturvallisuudesta on huolehdittava vastuullisesti. On osoitettu, että rokotuskattavuuden nouseminen on suurin tekijä ehkäisemään vakavaa tautimuotoa. Maskien käytöllä on osoitettu vaikuttavuutta taudilta suojautumisessa itselle ja muille. Uuden variantin osalta tarttuvuus on ollut nopeampaa, ja maskeista on tullut tämän hetkisellä tiedolla yhä tärkeämpiä.

Kasvomaskien käyttöön tulee edelleenkin kannustaa. Suurin osa vanhemmista tiedostaa maskien hyödyt. Kasvomaskien hankita ei ole useimmille perheille taloudellinen kynnyskysymys, mutta lasten ja nuorten lautakunnan budjetin kannalta se tuottaa suuria ongelmia.

Turvallisuudesta huolehtiminen tarkoittaa myös taloudellisesti vastuullista toimintaa ja siksi me äänestimme vastuullisesti.

Harri Iljin puheenjohtaja (sd.)

Linda Brandt-Ahde varapuheenjohtaja (kok.)

Pasi Riepponen jäsen (kok.)

Lappeenrannan lasten ja nuorten lautakunta